10/3/21

Ενίσχυση 3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Τ.Κ Θεσπιών

Δημοσιεύθηκε, χθές η απόφαση και η δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.

Με βάση την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπεται δαπάνη 8 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη στήριξη όσων επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο δε λειτούργησαν στις γιορτές.

Σύμφωνα με την απόφαση η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων είναι η 19η Μαρτίου και λήξης η 23η Απριλίου και αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ευδυλλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στον Δήμο Καλυμνίων, στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου και στην τοπική κοινότητα Θεσπιέων.

Στις περιοχές αυτές από 15/12/2020 έως 2/1/2021 ανεστάλη η λειτουργία του λιανεμπορίου και της παράδοσης εκτός (click away) με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές έχασαν την ευκαιρία που είχαν οι επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας να λειτουργήσουν είτε με τη μέθοδο του click away είτε και με τη δυνατότητα εισόδου στο κατάστημα. Για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να δοθεί ενίσχυση υπό τη μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που επηρεάστηκε από τα μέτρα.

Οι πληττόμενοι θα πρέπει να επισυνάψουν σειρά δικαιολογητικών, όπως αποδεικτικό από το ΤΑΧΙS από το οποίο προκύπτει ότι διατηρούσαν την 18η Δεκεμβρίου εγκατάσταση σε μια από τις επιλέξιμες περιοχές και ενεργό ΚΑΔ. Επίσης θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα και υπεύθυνη δήλωση.

Εάν προκύπτει ύπαρξη φορολογικής οφειλής και υποχρέωση παρακράτησης ποσού, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποστείλει ταχυδρομικά στην ΕΥΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης εντός 7 εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων το πρωτότυπο αυτού. Εάν το δικαιολογητικό έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά, δεν απαιτείται η ταχυδρομική αποστολή του.

Η ΓΔΟΥ μεταφέρει το ποσό κάθε αίτησης χρηματοδότησης, αφαιρουμένου τυχόν παρακρατούμενου ποσού λόγω φορολογικής οφειλής, το οποίο αποδίδει στη ΔΟΥ, προς τον τραπεζικό λογαριασμό που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επιχείρηση τον οποίο έχει δηλώσει ο λήπτης.

Στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι το λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα –εξαιρούνται τα περίπτερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, το λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χαλιών, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, βιβλίων, εφημερίδων, μουσικής, αθλητικού εξοπλισμού, παιγνιδιών, ενδυμάτων, καλλυντικών, λουλουδιών, ρολογιών, μεταχειρισμένων, κομμωτηρίων.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου