30 Ιουλίου 2025

Ζητούν ελέγχους για τα επαγγελματικά σκάφη που έγιναν σκάφη αναψυχής στην Εύβοια

 


Εν μέσω αποκαλύψεων για κακοδιαχείριση στην «Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ», που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και νέος

Πρόεδρος της εταιρίας Δημήτρης Βουρδάνος είχαν προχθές συνάντηση εργασίας με την Γενική Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αργυρώ Ζέρβα και ακολούθως επικοινώνησαν με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας:

Στη συνάντηση υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Γεν. Γραμματείς αιτήματα για επέκταση του διενεργούμενου έκτακτου ελέγχου, από τις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές, για την περίοδο 2019-2025, τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας.

Ειδικότερα, κατά το σκέλος του ελέγχου που αφορά στα επαγγελματικά σκάφη, τονίστηκε ότι:

– Στις προσκλήσεις ιδιωτικών έργων του ΕΠΑΛΘ υποβλήθηκαν 165 αιτήσειςεκ των οποίων εγκρίθηκαν τελικώς οι 34 (28 για την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια και 6 για τη Νότια Εύβοια & Σκύρο).
– Εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν ως ήταν υποχρεωτικό σύμφωνα με τον οδηγό για τις προτάσεις που πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί -ανεξακρίβωτα προς ώρας- περιπτώσεις, όπου τα σκάφη που αποκτήθηκαν με αυτό τον τρόπο, είτε δεν δραστηριοποιούνται πέριξ των νήσων Εύβοιας και Σκύρου, είτε δεν χρησιμοποιούνται εν συνόλω ως μισθούμενα επαγγελματικά σκάφη, αλλά ως ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
– Διαπιστώνεται ότι εφόσον ισχύουν τα ανωτέρω, οι επενδύσεις που χρηματοδότησε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα & Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020 δεν συμβάλλουν δια των χρηστών τους στην τοπική ανάπτυξη σύμφωνα με τους σκοπούς του προγράμματος και γεννάται μείζον ηθικό, δεοντολογικό και πιθανά νομικό ζήτημα.

Για τους λόγους αυτούς, η Περιφερειακή Αρχή αιτήθηκε να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος για το σύνολο των εντάξεων όσον αφορά τόσο στην αξιολόγηση του εκάστοτε φακέλου, όσο και τη μετέπειτα χρήση των τουριστικών σκαφών.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική την ΥΑ39443/12.2.2025
(ΦΕΚ 770/21.2.2025), σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η επιλεξιμότητα επενδυτικών σχεδίων για σκάφη αναψυχής στη νέα προγραμματική περίοδο. Ζήτησε δε να υπάρξει ανάλογη μέριμνα για να αποτραπεί η εκμετάλλευση πόρων από επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμβολής στην τοπική ανάπτυξη.