28/5/21

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Φ. Σπανού με τον Υπουργό Υποδομών Α. Καραμανλή για αποτροπή εγκατάστασης διοδίων και μεγάλα οδικά έργα

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή είχε στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.


Ο Υπουργός διαβεβαίωσε και δια ζώσης τον Περιφερειάρχη, ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες εγκατάστασης διοδίων στην Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποτροπή της εγκατάστασης νέων διοδίων, μετά την παρέμβαση του Υπουργού. Παράλληλα, κατέθεσε το αίτημα, το οποίο αναδείχθηκε ομόθυμα στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων της Π.Ε. Εύβοιας, για τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, κατά το μέρος που αφορά στην πρόβλεψη λειτουργίας μετωπικού σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας.


Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα κάτωθι σημαντικά έργα:

* Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη, ότι ολοκληρώνονται οι μελετητικές προσαρμογές, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση από κοινοτικό πρόγραμμα, με στόχο τη δημοπράτηση του έργου στις αρχές του 2022. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης και χρηματοδότησης του αυτοκινητοδρόμου, καθώς αυτός αποτελεί έργο τεράστιας σημασίας και για την υλοποίησή του «δεν περισσεύει πλέον ούτε μέρα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για επαρκές πλάτος απαλλοτρίωσης, ώστε να είναι εφικτή η διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τον κυκλοφοριακό φόρτο.  Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό.


* «Διαγώνιος» Άξονας Φωκίδας

- Τμήμα Γραβιά – Βάριανη – Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με 15.000.000€ και έχει φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, με στόχο εντός των επομένων μηνών να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής.

- Τμήμα Άμφισσα – Βάριανη. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ένταξη του οδικού άξονα στο Τομεακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Τα υπόλοιπα τμήματα "ωριμάζουν" μελετητικά, ώστε μελλοντικώς να δύνανται να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

* Μελέτες Οδικού Άξονα Λαμία – Καρπενήσι

- Τμήμα Νεοχωράκι – Σήραγγα Τυμφρηστού. Ξεπεράστηκαν διαδικαστικά εμπόδια και αναμένεται εντός εβδομάδας η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου της μελέτης.

- Τμήμα Σταυρός – Καστρί. Αναμένεται εντός μηνός το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, των υποψηφίων αναδόχων της μελέτης.

* Παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό, ότι σήμερα το πρωί της 25ης Μαΐου 2021 – μόλις μία εβδομάδα μετά την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου - η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε την ενεργοποίηση Τεχνικών Συμβούλων για την επικαιροποίηση των δύο μελετών. Στόχος είναι να επανέλθει το συντομότερο δυνατό ο Περιφερειάρχης στα συναρμόδια υπουργεία, με ώριμες μελέτες, προς εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

* Γέφυρες Βασιλικού, Φύλλων και Αφρατίου

Μετά την απόφαση να αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο τα έργα αποκατάστασης των τριών γεφυρών, εκπονούνται οι σχετικές μελέτες. Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ενημέρωσε ότι ο στόχος είναι να δημοπρατηθούν με ταχύρρυθμες διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε το κατεπείγον των έργων αυτών και ιδιαιτέρως της γέφυρας των Φύλλων και τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιατί μετά τις απολύτως θετικές διαβεβαιώσεις του για την αποτροπή εγκατάστασης διοδίων στην Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις θετικές εξελίξεις για την υλοποίηση άκρως σημαντικών οδικών έργων της Περιφέρειάς μας”, σημείωσε σε δηλώσεις του ο Φ. Σπανός.

Και συμπλήρωσε: “Συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα για να ξεπεράσουμε εμπόδια και να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, με τελικό στόχο να δούμε να υλοποιούνται τα σημαντικά έργα των οδικών μας αξόνων. Έργα για την οδική ασφάλεια, τη διασύνδεση, την ανάπτυξη. Έργα για τα οποία διψάει πραγματικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου