4/6/20

Ολοκληρωτική καταστροφή από χαλάζι σε καλλιέργειες στην περιοχή της Θήβας


Τρίκαλα: Καταστροφές σε καλλιέργειες από χαλάζι στον κάμπο και ...

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες κυρίως στην περιοχή των Πλαταιών από την ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε πρόσφατα.

Σε αμεση  καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση προχώρησε ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Πιο συγκεκριμένα σε επιτόπια αυτοψία στις πληγείσες περιοχές,  προέβησαν οι Τομεάρχες Γεωπόνοι της Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας για την καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση της 1-06-2020.
Οι αγροτικές περιοχές στις οποίες προκλήθηκαν ζημιές είναι του Δ.Δ. Θηβαίων (Πλαταιές -Καπαρέλλι – Λεύκτρα – Μελισσοχώρι – Θεσπιές – Λεοντάρι), στα εξής προιόντα:

1) Αραβόσιτος                50 στρ.
2) Κρεμμύδια             2.650 στρ.
3) Πατάτες                 1.000 στρ.
4) Τοματάκι β.              250 στρ.
5) Αμπέλια                    600 στρ.
6) Βαμβάκι                 2.300 στρ.     
7) Τομάτες                    200 στρ.
8) Κηπευτικά                 200 στρ.   
9) Πεπόνια                 1.000 στρ.
10) Καρπούζια              200 στρ.
Επιστολή με τις καταγραφείσες  ζημιές θα αποσταλεί από την Υπηρεσία της ΔΑΟΚ στον ΕΛΓΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των αγροτών μας.
«Από την πρώτη στιγμή με τους υπηρεσιακούς μας βρεθήκαμε στις πληγείσες περιοχές  καταγράφοντας τις ζημιές οι οποίες προέκυψαν από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και βεβαίως είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου σε γραπτή ανακοίνωση της αναφέρει: “Η σύντομη αλλά δυνατή χαλαζόπτωση επέφερε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες  8.450 στρεμμάτων στις περιοχές του Δήμου Θηβαίων:  Πλαταιές , Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Θεσπιές και Λεοντάρι. Λόγω των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής η γεωργική παραγωγή είναι εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να ενεργήσει. Μετά την καταγραφή των ζημιών από την Π.Ε. Βοιωτίας πρέπει να αποζημιωθούν, χωρίς καθυστέρηση, οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ.”
Παρέμβαση στη Βουλή έγινε από το βουλευτή Γιώργο Μουλκιώτη με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Με την ερώτησή του ο Γιώργος Μουλκιώτης υπογραμμίζει ότι οι αγρότες – παραγωγοί στις περιοχές Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Πλαταιές, Δάφνη, Δαφνούλα, Λεοντάρι, Θεσπιές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειες αμπελιού, σταριού, κρεμμυδιού, πεπονιού, καρπουζιού, βαμβακιού, ρεβιθιών και στις φακές είναι ανυπολόγιστες, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει προκληθεί ολοσχερής καταστροφή.
Ο βουλευτής ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να ενεργοποιήσουν άμεσα τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να υπάρξει η εκτίμηση  των ζημιών και να αποζημιωθούν  στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί των χωριών της Βοιωτίας.

Τις πληγείσες αγροτικές περιοχές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συνομίλησε με αγρότες από την Κοινότητα Πλαταιών  που επλήγησαν οι παραγωγές τους ενώ ενημερώθηκε και για τις ζημιές που έχουν υποστεί αγρότες στις περιοχές των Κοινοτήτων Λεύκτρων, Μελισσοχωρίου, Καπαρελλίου και Λουτουφίου.
Σημειώνεται ότι ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Θηβαίων έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί για υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας για τις ζημιωθείσες γεωργικές εκτάσεις. (Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα βρουν εδώ)
Τον Δήμαρχο συνόδεψαν στην αυτοψία ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Πλαταιών Κωνσταντίνος Γεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξης Φίλης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλαταιών Αλέξανδρος Μπέκας.

Μετά τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών (Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Λουτουφί, Λεύκτρα) καλούνται οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές στην αγροτική παραγωγή τους να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου Θηβαίων για να υποβάλλουν δήλωση ζημίας για φυτικό κεφάλαιο, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το αργότερο μέχρι 16/6/2020.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΕΛΓΑ Δήμου Θηβαίων: 
• Για αγροτικές καλλιέργειες  που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Κοινοτήτων Πλαταιών, Μελισσοχωρίου και Λουτουφίου: Ανταποκρίτρια Αναστασία Κρουστάλλη , τηλ 2262351402
• Για αγροτικές καλλιέργειες  που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Κοινότητας Λεύκτρων: Ανταποκριτής Ευάγγελος Τσαραμπάρης τηλ. 2264350013
• Για αγροτικές καλλιέργειες  που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Καπαρελλίου: Ανταποκρίτρια Παρασκευή Ριζάκη 2262350672
Σε περίπτωση που παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές σε κεφάλαιό τους που βρίσκεται σε περιοχή εντός των ορίων του Δήμου Θηβαίων, πέραν των παραπάνω αναφερόμενων, καλούνται να το γνωρίσουν τους κατά τόπους ανταποκριτές και να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου