29/12/20

476 νέα κρούσματα, 1 στη Βοιωτία, μέχρι την Πέμπτη τα μέτρα στις Θεσπιές


 Το τελευταίο 24ωρο όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στη χώρα μας 476 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

Από αυτά, 5.356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.

Από αυτούς, 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.899 (40.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στη Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση καταγράφηκαν 6 κρούσματα εκ των οποίων 1 στη Βοιωτία, 2 στην Εύβοια και 3 στην Φθιώτιδα.

Να σημειωθεί ότι ολικό lockdown είχε επιβληθεί για τρεις ημέρες (από την Παρασκευή 25-12-2020 μέχρι τη Δευτέρα 28-12-2020) στις Θεσπιές με αφορμή τα 16 κρούσματα που είχαν καταγραφεί μέσα σε δύο ημέρες στο χωριό, με τους περίπου 1.000  κατοίκους.

Ωστοσο με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,που εκδόθηκε στις 11.00 το βράδυ της Δευτέρας συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στην Κοινότητα Θεσπιών του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων. Επομένως παραμένουν σε ισχύ:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ)

 Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν  μέχρι την Πέμπτη 31-12-2020, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.


Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα 

Ο πρώτος εμβολιασμός στη χώρα μας που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους κατά του κοροναϊού είναι γεγονός!

Ο πρώτος πολίτης που εμβολιάστηκε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου είναι η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ανοίγοντας έτσι το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Η κ. Καμπισιούλη ήταν χαμογελαστή την ώρα του εμβολιασμού, ενώ μάλιστα σήκωσε τον αντίχειρα υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων για να δείξει ότι όλα πήγαν εντάξει.

Πρόκειται για έμπειρη νοσηλεύτρια καθώς εργάζεται αρκετά χρόνια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ πλέον είναι και υπεύθυνη τομεάρχης των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια τιτάνια προσπάθεια κατά της πανδημίας του κοροναϊού έχει ξεκινήσει  ταυτόχρονα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς τα προηγούμενα 24ωρα παραδόθηκαν ταυτόχρονα χιλιάδες δόσεις σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Λίγη ώρα πριν πραγματοποιηθεί ο πρώτος εμβολιασμός στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έφτασε εκεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του σχεδίου «Ελευθερία».

Όπως είπε «είναι δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα και χρειάζεται πολύ προσεκτικό σχεδιασμό» ενώ δήλωσε βέβαιος ότι «όλα θα πάνε καλά».

Σειρά στον εμβολιασμό είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία «συμβολική κίνηση αλλά και ουσιαστική προστασία από την covid-19».

Εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη που θα εμβολιαστούν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, έχει σχεδιαστεί να εμβολιαστούν και οι διευθυντές όλων των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς και οι προϊστάμενοι κάθε τμήματος των νοσοκομείων.

Εμβολιάστηκαν επίσης ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ο Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, εμβολιάστηκαν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου