Έντονη κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές άσκησε ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια εκδήλωσης, για τη λειψυδρία, που διοργάνωσε στην Αλίαρτο, η Επιτροπή περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, το απόγευμα της παρασκευής (11/7).
Αρχικά αναφέρθηκε στο μέτωπο των πυρκαγιών σημειώνοντας:
“Ο λαός γίνεται για ένα ακόμα καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατής, αφού ούτε φέτος έγιναν όσα απαιτούνταν, όσα εντόπισε και ανέδειξε το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή πριν ακόμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Αποτέλεσμα οι εξαντλημένοι από την υπερεργασία πυροσβέστες να προσπαθούν ξανά να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες την ώρα της κατάσβεσης, οι δασικοί δρόμοι να βρίσκονται σε κακή κατάσταση, η Πυροσβεστική και οι δασικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες και τα μέσα κατάσβεσης ανεπαρκή.
Χωρίς πολλά λόγια, απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από την κλιματική αλλαγή και τις εντολές εκκένωσης που δίνει κάθε φορά και να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος, πριν να είναι πολύ αργά.”
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε να πληρώσουν αυτοί που το έστησαν:
“Γι’ αυτό και από εδώ, από τη Βοιωτία επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσουν αυτοί που το έστησαν και αυτοί που ωφελήθηκαν και όχι οι βιοπαλαιστές αγρότες, ούτε το σύνολο του ελληνικού λαού. Να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται, να πληρώσουν για ό,τι έφαγαν, να κατασχεθούν οι περιουσίες που έκαναν από όλη αυτή τη ρεμούλα και κλεψιά. Γιατί αλλιώς, αν δεν γίνει αυτό, πάλι θα την πληρώσουν οι πραγματικοί αγρότες, συνολικά ο λαός.”
Στο μείζον ζήτημα της λειψυδρίας, σε τοπικό επίπεδο ανέφερε:
“Το πρόβλημα στην υδρολογική λεκάνη της περιοχής που συμπεριλαμβάνει και την Κωπαΐδα, δεν είναι τόσο η έλλειψη νερού, ανεξάρτητα αν κάποια χρονική περίοδο μπορεί να έχουμε και φαινόμενα ανομβρίας.
Η λειψυδρία για την οποία προσπαθούν να μας πείσουν, τόσο το κράτος, οι κυβερνήσεις, όσο και η Περιφερειακή Διοίκηση, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων αναπότρεπτων φυσικών παραγόντων. Η έλλειψη αρδευτικού νερού – ενδεχόμενα και ύδρευσης – είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης έργων υποδομής αλλά και της ανεπαρκούς συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών. Αδιάψευστος μάρτυρας για αυτό αποτελεί η υφιστάμενη κατάσταση, που δείχνει εικόνα εγκατάλειψης, τόσο για το αρδευτικό όσο και για το οδικό δίκτυο.
Αντίθετα, η εκπόνηση των αναγκαίων έργων θα λειτουργούσε στο υπάρχον υδατικό δυναμικό ως αποταμιευτής. Θα εξοικονομούσε νερό ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, θα ρύθμιζε ορθολογικά τη συνολική διαχείριση του νερού της περιοχής.
Η πολιτική διαχείρισης υδάτινων πόρων που θεωρεί αυτά τα συγκεκριμένα έργα ως μη επιλέξιμα, που βλέπει μόνο το κέρδος από τη διαχείριση ως βασικό κριτήριο οποιουδήποτε έργου υποδομής, είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην περιοχή.
Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, που αντλεί νερό από τις πηγές και τα αποθέματα, επιδιώκει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών της, μέσα από την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.
‘Αλλωστε, δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση η περιοχή της υδρολογικής λεκάνης που διαπερνά τους νομούς Φωκίδας – Φθιώτιδας – Βοιωτίας, όσον αφορά την πολιτική διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού.”
“Παλεύουμε όχι μόνο ενάντια στην άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά συνολικά ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία, στην εμπορευματοποίησή του” τόνισε εμφατικά ο Γ.Γ.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν “Λειψυδρία: πρόβλημα ή πρόσχημα για τη μετατροπή του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα και εργαλείο συγκέντρωσης της γης;” για το οποίο μίλησαν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Λάμπρος Μεϊμάρης, γεωλόγος.
Τοποθετήσεις έγιναν από το δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιέων, Γιώργο Αραπίτσα, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους αγροτικών φορέων.