14/9/22

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΙΩΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ"

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις ΙΩΝΙΚΕΣ ΗΜΈΡΕΣ Πολιτισμού & Παράδοσης της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας για να τιμηθεί η 100ετηρίδα Εθνικής Μνήμης, ξεκίνησαν το διήμερο 3 & 4 Σεπτεμβρίου με απόλυτη επιτυχία.


Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου σε μία μαγική βραδιά στην κεντρική πλατεία Θήβας ο Γιώργος Ντόβολος, η Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι, ο Λεωνίδας Κακούρης στην αφήγηση και οι μουσικοί (Χρήστος Δαλιάνης- βιολί, Αθηνά Κουκή - κανονάκι, Ηλίας Μαρκαντώνης - κλαρίνο, Γιαννούλης Μαργώνης - κιθάρα, Χρήστος Κεχρής- μπάσο, Λάζαρος Ακριβόπουλος- κρουστά), μάγεψαν το κοινό που είχε κατακλύσει όλους τους χώρους της πλατείας δημιουργώντας ένα άτυπο ανοιχτό θέατρο και θυμίζοντας άλλες εποχές.

Μαζί τους το χορευτικό ενηλίκων πλαισίωσε με χορούς τη μουσική βραδιά δίνοντας μία ξεχωριστή πινελιά στο όλο σκηνικό!


“Μία γέφυρα 100 ετών, από το παρελθόν, στο παρόν με σταθερά βήματα και με αισιοδοξία για το μέλλον!

Η φλόγα, - όχι από την φωτιά της Σμύρνης - αλλά αυτή που έφεραν οι παππούδες μας από τα ματωμένα χώματα και τις αλησμόνητες πατρίδες και μας την παρέδωσαν, την διατηρούμε ζωντανή, εμείς η 3η γενιά και θα την παραδώσουμε άσβεστη, στην 4η, για να την έχουν πυξίδα και μέσα από το παρελθόν, να τους φωτίζει και να τους οδηγεί στη ζωή τους !”, σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας Αποστόλης Δαγδελένης .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιώργος Αναστασίου, η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ευαγγελία Τζουβελέκη, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Χατζησταμάτης, Αναστάσιος Καμούτσης, Γιώργος Παπασπύρου, Νίκος Κοβάνης, ο πρόεδρος της Ε.Τ.Α. Κώστας Χαρέμης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δ.Σ., Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Ηλίας Τραμπάκουλος, Αντώνης Τουλουμάκος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αλεξάνδρου, η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θήβας Σωσώ Μανάρα, η πρόεδρος Αθηνά Τσίγκα και μέλη του ΔΣ του συλλόγου Μικρασιατών Λειβαδιάς, ο πρόεδρος του συλλόγου Λάϊος, Τάσος Φρούσιος, η πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Αντωνία Δελή, ο πρόεδρος του συλλόγου, Μήτρος Μπινιάρης Τάκης Παπακωνσταντίνου, το ΔΣ του ΤΟΣΥΝ με τον πρόεδρο Ηλία Κάμπαξη.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση σε ένα χώρο εμβληματικό, σημείο αναφοράς και ξεχωριστής ομορφιάς για την πόλη μας!

Μίλησαν οι καθηγητές Γιώργος Καραγιώργης, με θέμα "Ελληνισμός και Μικρασιατική καταστροφή" και  Βασίλης Καραποστόλης, με θέμα "Η προσφορά των προσφύγων" με συντονίστρια την Δημοσιογράφο - Κοινωνιολόγο (ΜΑ) Όλγα Μάμαλη .

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιπροσωπευτικά δείγματα από την μουσική της Μικράς Ασίας, που απέδωσαν μοναδικά ο Δημήτρης Ρέππας και ο Γιάννης Ευαγγέλου.

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Θ. ευχαρίστησε όλα τα μέλη τους φίλους και τους συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν μαζικά και στις   εκδηλώσεις.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου