25/5/21

Δ. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ: Ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της περιοχής μας και ανήκει σε ένα ευρύτερο αρχαιολογικό σύνολο (Λέοντας, Μουσείο Χαιρώνειας , Τύμβος Μακεδόνων) με τεράστιο ιστορικό συμβολισμό, καθώς η μάχη του 338π.Χ. σηματοδότησε το τέλος του Αρχαίου κλασσικού κόσμου και το πέρασμα στην Ελληνιστική εποχή.


“Κι όμως, το σύνολο αυτό των μνημείων έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, όπως και πλήθος άλλων σημαντικών Αρχαιοτήτων σε όλη τη Επικράτεια , πέφτοντας θύμα της εγκληματικής αδιαφορίας, της εξοργιστικής γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος για το μέλλον του τόπου μας που θα μπορούσε να ζει πνευματικά και οικονομικά μόνο από την αξιοποίησή τους”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Λεβαδέων “Αλλάζουμε σελίδα” Δημήτρης Καραμάνης.

Και προσθέτει: “Εμείς λοιπόν, οι εκπρόσωποι του Α' Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντί να αρκούμαστε σε επικοινωνιακές αβρότητες, σε φωτογραφίες και σε αόριστες διαβεβαιώσεις για μελλοντική αξιοποίηση των Αρχαιοτήτων μας, θα πρέπει συντονισμένα να πιέζουμε την Κεντρική Κυβέρνηση και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων να ξυπνήσουν από το γραφειοκρατικό λήθαργο.

Δουλειά τους είναι να δίνουν λύσεις, όχι να διαπιστώνουν αδυναμίες.

Υπάρχει, εδώ και έξι χρόνια Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για εργασίες ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου”. 

Και με αφορμή την επίσκεψη του Δημάρχου στην Χαιρώνεια συμπληρώνει: “Τις φωτογραφίες για τις όποιες παρεμβάσεις στη Χαιρώνεια τις είδαμε, δεν μάθαμε όμως αν συζητήθηκε η τύχη της σύμβασης στη συνάντηση του Δημάρχου Λεβαδέων με την Αντιπεριφερειάρχη και την Έφορο Αρχαιοτήτων.

Επίσης, υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης του σημαντικού Μουσείου της Χαιρώνειας σε πολυχώρο πολιτισμού και σημείο Εκπαιδευτικής Επίσκεψης και ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Προγράμματος, όπως συμβαίνει με όλα τα σύγχρονα Μουσεία ή θα παραμείνει ένα ακόμη ξεπερασμένο και συντηρητικό μουσείο; 

 Θετικό λοιπόν το εξωτερικό βάψιμο του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας αλλά εδώ είναι προφανές ότι χρειάζεται μια πιο βαθειά, συντονισμένη και διεκδικητική πολιτική. Απ΄ όλους μας”. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου