15/9/20

Η Λιβαδειά τίμησε την μνήμη των απαγχονισθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Η Λιβαδειά τίμησε την μνήμη των 10 νέων Λιβαδειτών που απαγχονίστηκαν στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 11 Σεπτεμβρίου 1943.

“Πέρασαν ήδη 77 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα που οι ναζί, με υπόδειξη των κουκουλοφόρων συνεργατών τους, έδειξαν για άλλη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπο τους. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943 οι αποθήκες του Πανουργιά είναι γεμάτες από μελλοθάνατους, σπίτια στη συνοικία του Ζαγαρά καίγονται δήθεν ως αντίποινα για τον φόνο γερμανού στρατιώτη. Οι κατακτητές απαγορεύουν την κυκλοφορία στην πόλη και στήνουν 10 κρεμάλες στα μπαλκόνια των κτιρίων της πλατείας. Επιλέγουν 10 παλληκάρια, στην άνοιξη της ζωής τους, από τις αποθήκες, τα μεταφέρουν στην κεντρική πλατεία και προχωρούν στην ολοκλήρωση του φρικτού σχεδίου τους”, σημείωσε ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας.

Και πρόσθεσε: “Αθάνατοι μένουν στην καρδιά και στο μυα

λό μας, οι 10 νέοι συντοπίτες μας, που μαρτύρησαν στο βωμό της ελευθερίας: Λουκάς Δασόπουλος ή Γκανάς ετών 23, Κωνσταντίνος Σύρος ή Τσίρκας ετών 24, Παναγιώτης Τσάβας  ετών 32, Χρίστος Κουντουργιώτης– ετών 28, Χαράλαμπος Γεωργουλής  ετών 19, Λουκάς Γαμβρίλης  ετών 34, Παναγιώτης Γαζής ετών 24, Ανέστης Ιντζίδης ετών 24, Γεώργιος Μπότσαρης ετών  21, Νικόλαος Κομπότης ετών 17.

Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και τις αξίες τους και αποτελούν το εφαλτήριο, την ευκαιρία να γνωρίσει η νέα γενιά το ιστορικό παρελθόν, όχι όμως ως ένα αποκομμένο κομμάτι της ιστορίας, αλλά ως δομικό στοιχείο της εθνικής μας πολιτιστικής ταυτότητας”.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ενώ παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Μουλκιώτης απο το ΚΙΝΑΛ, από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ο Γιάννης Περγαντάς και η Πρόεδρος της Τοπικης Κοινότητας Λιβαδειάς Μαρία Γκικοπουλου, ενώ μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Διστόμου, Αραχωβας, Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου