28/7/20

«Στα χνάρια των Ηρώων». Περισσότεροι από 200 δρομείς από Θεσπιές ως Θερμοπύλες

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 1 Αυγούστου στις 7.00 μμ στο μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές, ενώ η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 8.00μμ από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη
"Με σύνθημά  «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ» σας περιμένουμε να γιορτάσουμε την «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ , 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ», σημείωσε ο Δήμαρχος Αλιάρτου -Θεσπιέων Γεώργιος Π. Ντασιώτης.


Περισσότεροι από 200 δρομείς, αριθμός ρεκόρ,  θα ξεκινήσουν αργά το απόγευμα (20:00) του ερχόμενου Σαββάτου 1η Αυγούστου μπροστά από το μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές Βοιωτίας με κατεύθυνση και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες Φθιώτιδας.

Θα αγωνιστούν «Στα χνάρια των Ηρώων», δηλαδή επί της διαδρομής που ακολούθησαν οι 700 Θεσπιείς όταν το καλοκαίρι του 480 πΧ προσέτρεξαν ώστε να ενισχύσουν τους 300 Σπαρτιάτες και άλλους Ελληνες πολεμιστές εκεί στο στενό ανάμεσα στο Καλλίδρομο και τη θάλασσα του Μαλιακού στην άνιση μάχη εναντίον του πανίσχυρου στρατού των Περσών.
Πρόκειται για την 3η έκδοση του δρομικού γεγονότος τιμής και μνήμης σε αυτούς που καταυγάζουν με τη θυσία τους την αιώνια πίστη στην πατρίδα και στην ελευθερία.
Συμπίπτει με την συμπλήρωση των 2500 ετών από την ιστορική μάχη.
Την οργανωτική ευθύνη έχουν αναλάβει ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων και ο ΑΠΣ «Απόλλων» ΔΑ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων Λεβαδείας, Αμφίκλειας -Ελάτειας, Αγίου Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων-Μώλου και Λαμιέων.
Το συνολικό μήκος της δύσκολης διαδρομής μετρήθηκε στα 102χλμ. Τα κύρια σημεία της: Θεσπιές - Ασκρη (γενέτειρα Ησιόδου) – Αλίαρτος – Πέτρα (τόπος τελευταίας μάχης εντός 1829 της Επανάστασης )- Σουληνάρι – Καλάμι  - διασταύρωση Λεβαδείας/ Ορχομενού  - Θούριο-  Χαιρώνεια (λιοντάρι του Φιλίππου) - διασταύρωση Δαύλειας - Αγία Παρασκευή - Κάτω Τιθορέα – Μόδι - Αγιος Φανούριος - διασταύρωση Καλλίδρομου - Αγία Ιερουσαλήμ – Μενδενίτσα – Πεύκα – Ανάβρα - έξοδος Ανωπαίας ατραπού και τερματισμός μνημείο Λακεδαιμονίων (άγαλμα Λεωνίδα).
Η διαδρομή παρουσιάζει «καλοσύνες» αλλά και δυσκολίες δηλαδή αναβάσεις…
Ξεκινά από υψόμετρο 325 (Θεσπιές).
Αυτό ψηλώνει στα 450μ μετά την Ασκρέα.
Ακολουθεί κατηφόρα έως την Αλίαρτο, την πόλη - είσοδο στην Κωπαίδα.
Οι δρομείς θα κινηθούν επί πεδίου έως και ολίγον έξω από την Τιθορέα, δηλαδή για 55 ολόκληρα χιλιόμετρα.
Η πλέον επίπονη ανάβαση αρχίζει στο δρόμο προς το Μόδι.
Οι δρομείς θα βρεθούν από τα 120 στα 699μ (Αγιος Φανούριος – 75ο χλμ).
Θα κινηθούν στη συνέχεια με εναλλαγές ανηφόρας – κατηφόρας επί του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου.
Η τελευταία ανάβαση έως τα 600μ ευρίσκεται πριν από τη Μενδενίτσα.
Απομένουν μετά το γραφικό χωριό κατηφόρες επί της βουνοπλαγιάς έως τις Θερμοπύλες.
Να σημειωθεί οτι τηρείται το αυστηρό εγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά του covid-19: διαλειμματική εκκίνηση, τρέξιμο ανά δυάδες, τροφοδοσία σε συσκευασία, κοκ.
Οι βραβεύσεις προγραμματίστηκαν για τις 08:00 μπροστά στο άγαλμα. Περιορίστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στους χώρους εκκίνησης και τερματισμού. Θα γίνουν σύντομες ομιλίες  για το ιστορικό γεγονός. 
Ο αγώνας περιλαμβάνει τον ατομικό και δύο σκυταλοδρομίες (2 δρομείς 51,7+50,3χλμ και 4 δρομείς 24,3+27,4+26,5+23,8χλμ).
Ο Γιάννης Λουκάς, ο νικητής του 2019, θα έχει ως ικανό ανταγωνιστή τον Χρήστο Τονγιαλίδη εκ Πιερίας.
Ο πρώτος δρομέας αναμένεται μετά τις 03:00 της Κυριακής να φτάσει στις Θερμοπύλες.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ