5/6/20

Νέα έργα και προγραμματικές συμβάσεις για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Νέα έργα και προγραμματικές συμβάσεις για την Περιφέρεια Στερεάς ...

Με νέα έργα  και προγραμματικές συμβάσεις σε όλο το εύρος της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την πορεία του το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.
Στη δεύτερη, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Τετάρτης, 3 Ιουνίου 2020, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έδωσαν την έγκρισή τους για την ένταξη στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επτά νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 11.722.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους Δήμους Ορχομενού, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Ερέτριας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Κύμης - Αλιβερίου το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, αποφασίστηκε η ένταξη νέου έργου ύψους 6,2 εκ. ευρώ, εκτός κανόνα εντάξεων - απεντάξεων του εθνικού ΠΔΕ, για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Τρικόρφου στην ΠΕ Φωκίδας.
Περαιτέρω, λήφθηκαν αποφάσεις για σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων, συνολικού ύψους 10.919.000 ευρώ,  με:
•       Τον Δήμο Χαλκιδέων για το έργο «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας».
•       Την  5η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας  για το έργο: «Αποπεράτωση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μαλεσίνας».
•       Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας για τη μελέτη: «Συμπληρωματικές μελέτες για την επέκταση Αλιευτικού καταφυγίου στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας».
•       Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας».
•       Τον Δήμο Λοκρών για το έργο «Βελτίωση δρόμου Έξαρχος – Ορχομενός».
•       Με το Γραμματικοπούλειο Τρίγκειο και Μπάλειο Θ.Χ.Π. Ιτέας για το έργο «Γραμματικοπούλειο Τρίγκειο και Μπάλειο ΘΧΠ Ιτέας. Ανέγερση νέας πτέρυγας-Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου - Εξοπλισμός».
•       Το Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας για το έργο «Συντήρηση και επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην ζώνη λιμένα Ιτέας (Λ.Τ. Ν. Φωκίδας)».
•       Το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου για το έργο: «Συντήρηση παλαιών τοιχογραφιών Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καρπενησίου».
•       Τον Δήμο Αγράφων για το έργο «Αντιμετώπιση καθίζησης οδοστρώματος στον οδικό άξονα Τσούκα – Τριπόταμος».
•       Τον Δήμο Καρπενησίου για το έργο «Βελτίωση υδρεύσεων – αποχετεύσεων ΔΕ Κτημένιων».
•       Τον Δήμο Καρπενησίου για το έργο «Βελτίωση οδικού δικτύου Άγιος Ανδρέας – Καλλιθέα».
Ακόμη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε την έγκριση σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών.
Τέλος, συμφώνησαν ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου έχουν εκφραστεί ήδη αρνητικά οι τοπικές αρχές και κοινωνίες.
 «Ολοκληρώσαμε μια συνεδρίαση ιδιαιτέρως παραγωγική και βαθιά δημοκρατική. Οι προγραμματικές συμβάσεις των 11 εκ. ευρώ σε στοχευμένες δράσεις με άλλους φορείς, η ένταξη 12 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Περιφέρειά μας και ένα άρτιο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και η χρηματοδότηση του περιφερειακού Τρικόρφου στη Φωκίδα, είναι ενδεικτικές της σημερινής μας δουλειάς. Ευχαριστώ το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου  για κάθε μας απόφαση, για κάθε μας δράση.» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη μας «πατρίδα μου η Στερεά», και η επικεφαλής της Περιφ. Σύμβουλος Κατερίνα Μπατζελή τόνισε πως “έχουμε μία Περιφέρεια που συνεχώς απεμπολεί  τον θεσμικό της ρόλο, δεν διεκδικεί ενίσχυση πολιτικών και  πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Η Περιφερειακή Αρχή  διαχειρίζεται την ατολμία της, την απομόνωση της και τις χρηματοδοτήσεις εκ των έκτατων αναγκών και καιρικών φαινομένων “
Η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της ανεργίας και το κλείσιμο εργοστασίων, στον ΟΠΑΣΤΕ Στερεάς θέτοντας ζητήματα αδιαφάνειας και έκανε λόγο για εξάρτηση από τις χρηματοδοτήσεις των έκτακτων αναγκών για έργα ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την κεντρική Διοίκηση “που μείωσε τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους,  με αποτέλεσμα να μην έχουν την αυτονομία τους και την δυνατότητα να εκτελέσουν έργα υποδομών για την ασφάλεια και των πολιτών τους”.
Επίσης μίλησε για το προσφυγικό και την Δομή Υποδοχής Προσφύγων Θερμοπυλών, την λατομική ζώνη στην Ευρυτανία που έχει μάλιστα χαρακτηρισθεί σε μεγάλο βαθμό και ως Natura και για το θέμα της “αδικίας για τους παραγωγούς της Ανθήλης που λόγο του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ πολλοί έχουν εξαιρεθεί από επιδοτήσεις ή λαμβάνουν μειωμένες”.

Με πολιτικό πολιτισμό συνεχίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας
 Με συμπόρευση και με εμφανή τον πολιτικό πολιτισμό ανάμεσα στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, στη Λαμία, η 5η Τακτική Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με 43 θέματα που αφορούσαν νέα έργα, προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους και φορείς και προσλήψεις εποχικού προσωπικού. 
 «Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο ολοκλήρωσε μια μαραθώνια αλλά εξαιρετικά παραγωγική συνεδρίαση, κάτω από τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊου, στην οποία κυριάρχησε ο πολιτικός πολιτισμός και η σύνθεση απόψεων στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.  Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συμβουλίου και τους Επικεφαλής των Παρατάξεων για τη συνεργασία μας. Αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε εκείνα που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη και εξαρτώνται από την δική μας συμπόρευση» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλίας Σανίδας.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου