19/5/20

Επέτειος Μνήμης 19ης Μαΐου Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Από το 1994 η 19η Μαΐου τιμάται ως ημέρα  Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- επίσημα αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επιλέχθηκε η ημέρα αυτή γιατί ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου με σκοπό να ξεκινήσει την δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Με την βοήθεια των Νεοτουρκικού Κομιτάτου με υπεύθυνο τον Τοπάλ Οσμάν-ορκισμένου εχθρού των Ελλήνων- και την καθοδήγηση Γερμανών και Σοβιετικών Συμβούλων του,κήρυξε το μίσος εναντίον των Ποντίων, θέτοντας σε εφαρμογή οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης .
“101 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε!!

Η φετινή θλιβερή Επέτειος τιμάται διαφορετικά,ταπεινά αλλά πάντα με σεβασμό στη Μνήμη των 353.000 αγωνιστών και αθώων θυμάτων.
Διεκδικούμε ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος από την Διεθνή Κοινότητα να συμπλεύσει στην πορεία του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να ζητηθεί η απαιτούμενη συγγνώμη από την γείτονα Τουρκία”, τονίζουν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου “Ο Ευκλείδης” ο Πρόεδρος                                                       Τριαντάφυλλος Υφαντίδης                                     
(Αντ/δρος ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων Ο και η Γ. Γραμματέας   Φανή Παναγιώτου.
Και προσθέτουν: «Ανάβουμε ένα κερί για τις 353000 ψυχές αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου» ενώ κάνουν γνωστό οτι ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» θα παραμείνει ανοικτός  όλη την εβδομάδα από Δευτέρα 18 ως την Κυριακή 24 Μαΐου για όσους επιθυμούν να  επισκεφθούν του Σύλλογο.

Επίσης ο Σύλλογος « ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, στις 8:30 το βράδυ, έξω από τα Γραφεία του Συλλόγου, μια συμβολική κίνηση με άναμμα δάδας για 10 -15 λεπτά χωρίς να γίνει Λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης. 
"Θα παρακαλούσαμε εάν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας ενός η δυο αυστηρά εκπροσώπων Συλλόγων & φορέων, και πάντα κρατώντας αποστάσεις μεταξύ μας 1,5 μ., προκειμένου να τιμήσουμε την Μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών", σημειώνει ο Σύλλογος.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου