18/3/20

Κλείνουν όλες οι εκκλησίεςΗ απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των εκκλησιών στηρίχθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με την διαφορά ότι απαγόρευσε και την κυριακάτικη λειτουργία.

Με την απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωναϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.
Χαιρετίζοντας  την απόφαση της ΔΙΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μέσω Twitter ότι οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή.

«Με απόφαση της κυβέρνησης –σημείωσε- αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».
Σε δήλωσή της από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι από τα μέτρα εξαιρούνται οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας
Νωρίτερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων, δείχνοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και διάθεση συνεργασίας και διευκόλυνσης του κράτους.
Η ΔΙΣ αποφάσισε οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών ενώ παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.
Επίσης με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.
Στο πλαίσιο της απόφασης «αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου» ενώ και οι κηδείες θα πραγματοποιούνται «εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων».
Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.
Η ΔΙΣ υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού, συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα».
Τέλος προτρέπει τους χριστιανούς «κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους» καθώς και στα Μοναστήρια «έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής».
Να σημειωθεί οτι σχετική εγκύκλιο εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβων και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου