17/3/20

Με τους Δήμους Θηβαίων και Αλιάρτου - Θεσπιέων, αδελφοποιείται ο Δήμος Σπάρτης


Αποτέλεσμα εικόνας για Με τους Δήμους Θηβαίων  και Αλιάρτου - Θεσπιέων,  αδελφοποιείται ο Δήμος Σπάρτης

Χωρίς τις Θεσπιές τα συλλεκτικά νομίσματα για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών 

Η Επιτροπή Αδελφοποιήσεων του Δήμου Σπάρτης, με ομόφωνη απόφασή της, εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την αδελφοποίηση του Δήμου με τον Δήμο Θηβαίων και τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Θήβας Γιώργος Αναστασίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης ενέκρινε τη σύναψη αδελφοποίησης και ειδικότερα με τον Δήμο Θηβαίων προκειμένου να αποδώσει φόρο τιμής στις αρχαίες Πλαταιές για την καθοριστική συμβολή στην περσική αντίσταση.

Καθώς και για να αποκαταστήσει τις ιστορικά όχι και ιδιαίτερα καλές σχέσεις της αρχαίας Σπάρτης με τη Θήβα, μέσω της πρόσκλησης για ενεργό συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων και των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια, που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης αλλά και να προωθήσει τη συνεργασία των δύο Δήμων σε όλα τα επίπεδα: τοπική οικονομική ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, τέχνη, πολιτισμός, νέοι, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες κλπ, εντοπίζοντας τους κοινούς στόχους και θέτοντας τις βάσεις και τις δεσμεύσεις για μία μακροπρόθεσμη και ουσιαστική αδελφοποίηση.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου αποτελεί μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας των δράσεων για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», που συνδιοργανώνουν το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών και με την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου.
Η Αρχαία Σπάρτη μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου έμεινε γνωστή για τον θρυλικό βασιλιά της Λεωνίδα Α´, από τη δυναστεία των Αγιαδών, ο οποίος ήταν ο τριτότοκος από τέσσερις γιους, από τον πρώτο γάμο του Αναξανδρίδα ή Αλεξανδρίδα, ο οποίος πιστευόταν πως ήταν απόγονος του Ηρακλή, που γεννήθηκε στη Θήβα.
Ο Λεωνίδας ταύτισε το όνομά του με την πλέον ιδιόμορφη μάχη της αρχαιότητας, τη Μάχη των Θερμοπυλών που διεξήχθη το 480 π.Χ. (παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά τη δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα, και η οποία περιγράφεται αναλυτικά από τον Ηρόδοτο και τον Διόδωρο κι ακολούθησε τη μάχη του Μαραθώνα, ενώ χρονικά προηγήθηκε της Ναυμαχίας της
Σαλαμίνος και της μάχης των Πλαταιών, που ήταν η τελευταία σύγκρουση των Περσικών πολέμων.
«Στη μάχη των Θερμοπυλών λέγεται ότι συμμετείχαν και 400 Θηβαίοι, η συμμετοχή των οποίων έγινε αντικείμενο συζητήσεων ήδη από την αρχαιότητα και απασχολεί μέχρι και σήμερα τους ιστορικούς», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασίου.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό πρόσφατα έγινε η παρουσίαση συλλεκτικών νομισμάτων για την μάχη των Θερμοπυλών.
Στην παρουσίαση των συλλεκτικών νομισμάτων για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη βρέθηκε καλεσμένος ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας
Τα συλλεκτικά νομίσματα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Νομισματικού Προγράμματος που υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος από το 1984. Τα νομίσματα που συγκαταλέγονται στο Νομισματικό Πρόγραμμα είναι περιορισμένης κοπής και έχουν συλλεκτική αξία.
«Συγκεκριμένα για φέτος η επέτειος των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία.
Να σημειωθεί πως μετά την ιδιαίτερη εισήγηση του Δημάρχου Σπάρτης στο αρμόδιο Υπουργείο για την επέτειο εορτασμού των Θερμοπυλών ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια», τονίζει σε δελτίο Τύπου ο Δήμος Σπάρτης.
Στο 2ευρω θα αναγράφεται η λέξη «Θερμοπύλες», η Σπάρτη "σηματοδοτείται" από την λέξη «Λεωνίδας» ενώ «εξαφανισμένες» είναι οι Θεσπιές και οι Θεσπιείς που με επικεφαλής τον Δημόφιλο πολέμησαν με τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Όπως έγινε γνωστό «Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ -480 π.Χ.», το ανθέμιο (σήμα Ι.Ε.Τ.Α.), το έτος κοπής και η λέξη «ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά Έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με Πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», το εθνόσημο με τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.
Στο 2 ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις ««2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής».
Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταθέσει ερώτηση ο Βουλευτής Βοιωτίας και ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης .
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής αφού τονίζει ότι η ιστορική επέτειος τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία, σημειώνει ότι από το νόμισμα φέρεται να απουσιάζουν οι Θεσπιές και οι Θεσπιείς.

Καταλήγοντας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν πράγματι υπάρχει αυτή η παράλειψη και επιπλέον τους ζητά να εξηγήσουν με ποια κριτήρια, από ποιον καθορίστηκε και από ποιους εγκρίθηκε το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική όψη των εν λόγω νομισμάτων. Τέλος, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν - αν ισχύουν τα παραπάνω - προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η εν λόγω αδικία.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου