Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στις συναντήσεις του με τους αιρετούς της Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Βοιωτία την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017.
Ταυτόχρονα, του δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα θέματα που τους απασχολούν και να ακούσει τις απόψεις τους για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η οποία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.
Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Θηβαίου πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και γενικότερα την αυτοδιοίκηση τόσο από την Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου που ξεκινώντας καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, όσο και από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ορχομενού Λουκά Υπερήφανο, ακολούθησε παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και τοποθετήσεις των Δημάρχων που συμμετείχαν.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης το Υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, με εθνικούς πόρους και με συγκεκριμένη στόχευση στους τομείς:
- Ύδρευσης – Αποχέτευσης
- Αγροτικής οδοποιίας
- Προμήθειας μηχανημάτων έργων
- Κατασκευής Παιδικών Χαρών
Επίσης:
– Μελετάται, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου, η αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη πολλών αιρετών ότι άλλες ανάγκες έχει ένας αστικός δήμος, άλλες ένας ορεινός, άλλες ένας αγροτικός και είναι διαφορετικό το κόστος για τον καθ’ ένα, τελικά, ώστε να παρέχει κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες του», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι το πληθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο χρηματοδότησης.
– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ) που δόθηκε το 2017 σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους θα επαναληφθεί και το 2018.
– Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ, (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), που θα αντικαταστήσει τον ν.4071.
Αναφερόμενος στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε τον διαχωρισμό τους από τις Ευρωεκλογές με μια εύλογη παράταση της υφιστάμενης θητείας των αιρετών της ΤΑ κατά μερικούς μήνες, το 2019, και την καθιέρωση ανάληψης καθηκόντων από Ιανουάριο. Μιλώντας για την απλή αναλογική, εκτίμησε θετικά τα γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο αποδεκτή η νέα πραγματικότητα που προωθείται και επεσήμανε ότι κάθε νέα μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που πρέπει να προσεχθούν, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλισης της ομαλής διοίκησης των δήμων «οι οποίες θα αποτυπωθούν με σαφήνεια στο νέο πλαίσιο».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι «το χωροταξικό της αυτοδιοίκησης δεν θα αγγιχτεί», όχι επειδή κρίνεται άριστος ο σημερινός αριθμός των ΟΤΑ, αλλά επειδή δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις ενός αναπροσδιορισμού, ο οποίος θα εξεταστεί όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το Ακραίφνιο που έχει αίτημα να φύγει από τον Δήμο Ορχομενού και να πάει στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων σημείωσε το η περίπτωση του Ακραιφνίου «δεν είναι νέο χωροταξικό, νέο χωροταξικό είναι η δημιουργία νέων δήμων και αλλαγή των ορίων τους κάτι που δεν τίθεται στην παρούσα φάση».
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι, που πήραν το λόγο, έθεσαν θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο τους και εξέφρασαν το παράπονο ότι τους αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες όπως τα βοσκοτόπια και οι λαϊκές αγορές που τους εξασφάλιζαν επιπλέον πόρους και τους «φορτώθηκαν» άλλες που ούτε τα κονδύλια έχουν αλλά ούτε και το προσωπικό για να τις εφαρμόσουν.
« Έγινε μία αρκετά γόνιμη συζήτηση, θέσαμε στον υπουργό τα προβλήματα που προκύπτουν από το έλλειμμα του θεσμικού πλαισίου, τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης θεσμικά και οικονομικά είναι γνωστά στον κ. Υπουργό ωστόσο και εμείς σήμερα, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς επισημάναμε τα σημαντικότερα. Πήραμε κάποιες απαντήσεις ενώ αναμένονται σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα με παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης», δήλωσε η Γ. Πούλου και συμπλήρωσε: «Η αυτοδιοίκηση ενωμένα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και προχωρά».
Παράλληλα έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση και στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή της απλής αναλογικής.
«Διαπιστώνω πλέον ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μιλούν για την απλή αναλογική. Ως κάτι νέο μπορεί αρχικά να προκύψουν ορισμένα ζητήματα τα οποία στη συνέχεια θα ξεπεραστούν. Η άποψή μου είναι πως η αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού είναι ότι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει πιο αναλογική εκπροσώπηση και να λειτουργεί ακριβώς στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της λογοδοσίας», είπε η κ. Πούλου τασσόμενη υπέρ της εφαρμογής της απλής αναλογικής και συμπλήρωσε: «Ήταν η αρχή ενός διαλόγου, στο τέλος του μήνα έχουμε το συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου και πάλι εκεί θα εξετάσουμε τα ζητήματα με τον κ. Υπουργό στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει μεταξύ του Υπουργείου και Δήμων».
Τέλος υπόμνημα με δεκαπέντε ζητήματα που απασχολούν του Δήμους της περιφέρειας παρέδωσε στον υπουργό Π. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος.
Ομιλία στη Θήβα
Νωρίτερα ο Π. Σκουρλέτης είχε επισκεφθεί τον Δήμο Ορχομενού ενώ μετά την συνεδρίαση της ΠΕΔ μετέβη στην Θήβα όπου στο Συνεδριακό Κέντρο σε πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της κυβέρνησης στον Καλλικράτη και άκουσε τις απόψεις των αυτοδιοικητικών της περιοχής.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση είναι το βασικό κύτταρο δημοκρατίας και πρέπει να υποστηριχθεί ως τέτοιο, με ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες και τις λειτουργίες και στη διαμόρφωση της λύσης των προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο δεν βοηθά στο να καταθέτουν οι πολίτες τη γνώμη τους, όχι για τα δικά τους προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα του τόπου τους.
Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για την πρόθεσή της να επαναφέρει τη σχέση 1-5 για τις αποχωρήσεις – προσλήψεις, οδηγώντας σε μια μόνιμη υποστελέχωση τους ΟΤΑ, θέλοντας να απαξιώσει και να συρρικνώσει την Αυτοδιοίκηση και το έργο της.
Σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε: «Είμαστε διατεθειμένοι να απολογηθούμε απέναντί σας για ό,τι έχουμε κάνει από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να απολογηθούμε για το 65% των πόρων που, με βάση το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, στερήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δικό μας έργο. Εμείς πάμε να διαχειριστούμε την κρίση και την χρεοκοπία των προηγούμενων, σύμφωνα με την εντολή του λαού. Κι ας είναι αυστηρός ο κόσμος, να είναι αυστηρός, διότι έχει κουραστεί, διότι οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών είναι σωρευτικές. Έχει σηκώσει στην πλάτη του πολλά, αλλά όταν ψυχρά αναλύουμε την κατάσταση, πρέπει να επιμερίζουμε και τις ευθύνες και κυρίως να βάζουμε κάτω τα σχέδια».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η νέα πορεία της χώρας, η αναγκαιότητα για αειφόρο ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο σε θέματα που άπτονται του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, με στόχο τη βελτιστοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ωφελειών, που απορρέουν από αυτόν και για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση να εστιάζουν στην στήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των Δήμων, θεσμών πλησιέστερων στον πολίτη» τόνισε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, τασσόμενος με τις θέσεις της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα πρέπει να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ υπουργείου και Δήμων.
Ο κ. Νικολάου μίλησε για την ανάγκη απόδοσης του συνόλου των πόρων και των παρακρατηθέντων, καθώς και την πρόβλεψη νέων τρόπων χρηματοδότησης και ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου, π.χ του χοτ σπότ, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στο πολύ σημαντικό πρόβλημα της Θήβας, που είναι οι ΡΟΜΑ.