28/1/21

Εργατικό Κέντρο Θήβας: Μας φτάσανε να ζούμε με μισθούς πείνας και επιδόματα

 

Tο 2021 ήρθε με την ελπίδα ότι θα είναι μια πραγματικά καλύτερη χρονιά από πλευράς πανδημίας, που θα μας απαλλάξει από τον θανατηφόρο ιό COVID 19, o οποίος μας έκανε να ζήσουμε πρωτόγνωρα πράγματα, στερώντας την προσωπική μας ελευθερία, τις προσωπικές μας επαφές και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. 

Ταυτόχρονα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο χώρο της υγείας που η Κυβέρνηση, μέσω μιας καλοστημένης και καλοπληρωμένης κυβερνητικής προπαγάνδας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να τις ενισχύσει προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες.

Βέβαια σε όλες τις κρίσεις πάντα υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους και κάποιοι άλλοι για να διαλύσουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της. Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση μόνο τυχαίος δεν είναι. Εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους.

Τους τελευταίους μήνες έχει καταργηθεί η κυριακάτικη αργία σε κάποιους κλάδους με το πρόσχημα του αυξημένου όγκου δουλειάς και προετοιμάζεται η πλήρη κατάργησή της. Το 8ωρο που τόσοι αγώνες δόθηκαν γι’ αυτό  δεκάδες χρόνια πίσω και χύθηκε αίμα εργατών ώστε να το καθιερώσουν, βρίσκεται προ των πυλών της κατάργησης  με το περιβόητο 10ωρο να το αντικαθιστά, επιστρέφοντας στις εποχές δουλειά ήλιο με ήλιο, υπονομεύοντας παράλληλα την πενθήμερη εργασία και επαναφέροντας για πρώτη φορά  την απλήρωτη εργασία.

Βάζουν χέρι ακόμα και στο συνδικαλιστικό Νόμο 1264/82 προσπαθώντας να παρεμποδίσουν την συνδικαλιστική δράση είτε βάζοντας φραγμούς στην λήψη αποφάσεων για την απεργία είτε ποινικοποιώντας πλήρως κάθε συνδικαλιστική δράση θεσμοθετώντας «ποινικά κολάσιμες» πράξεις σε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με μία απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα θέλουν και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα. Θέλουν να μας υποδουλώσουν ακόμη περισσότερο στην εργοδοσία και να ικανοποιήσουν το κεφάλαιο και τον ΣΕΒ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πρέπει να αντιδράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Μας φτάσανε να ζούμε με μισθούς πείνας και επιδόματα, αντί να καταργούν τις υπερωρίες για να γίνονται νέες προσλήψεις αυτοί τις αυξάνουν (απλήρωτες τις περισσότερες φορές) και ταυτόχρονα μεγαλώνουν την ανεργία.

 Έχουν παγώσει τον κατώτατο μισθό στα 650 € και δεν λένε να τον επαναφέρουν σύμφωνα με το πάγιο αίτημα των συνδικάτων στα 751 € και στην μετέπειτα διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, όχι με υπουργική απόφαση ,αλλά με απευθείας διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, που δυστυχώς είναι και αυτό γραμμάτιο της Κυβέρνησης προς το κεφάλαιο που πρέπει να πληρωθεί.

Η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία είναι σε έξαρση αφού με τις συνεχόμενες ΚΥΑ της κυβέρνησης ουσιαστικά έχει καταργηθεί το ΣΕΠΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση αντί να κάνει αλλαγή προσώπων στο υπουργείο εργασίας, να κάνει αλλαγή πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας και της εργατικής τάξης που δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Να σταματήσει να συγκαλύπτει την εργοδοτική αυθαιρεσία, να αποσύρει τις ΚΥΑ που δυσκολεύουν τους ελέγχους, να ενισχύσει άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ κλπ  και να τους δώσει εντολή για αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος η Κυβέρνηση και ο νέος υπουργός εργασίας να αποσύρουν το νομοσχέδιο που προτίθενται να φέρουν στην Βουλή για την κατάργηση της Κυριακής, του 8ωρου και του συνδικαλιστικού νόμου και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Καλούμε όλο τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους να συσπειρωθούν στα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Θήβας ώστε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και με αγώνες το διαφαινόμενο  νομοσχέδιο οδοστρωτήρα των τελευταίων εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ .

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ

ΤΟ 8ΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Κ.  ΚΑΠΟΥΛΑΣ            Χ.  ΑΝΤΩΝΟΥΔΗΣ

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου