6/10/20

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια συζήτηση, ένας οικουμενικός διάλογος και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της χρήσης των πλαστικών στην ζωή μας.

Έτσι έχουμε μάθει όλοι και το ζούμε, πως υφίσταται σε όλην τη γη, μια εκστρατεία από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από συλλόγους και φορείς, αλλά ακόμα και ιδιώτες, για τους κινδύνους που διατρέχουμε και μεμονωμένα σαν άτομα, αλλά και σαν κοινωνικό σύνολο, από την χρήση του πλαστικού στην ζωή μας.

Με βάση αυτά που ακούγονται, η χρήση του πλαστικού αυτή την στιγμή αποτελεί έναν πρώτου μεγέθους κίνδυνο για την υγεία της ανθρωπότητας.

Το πλαστικό, που τον 20ο αιώνα θεωρήθηκε μεγάλη ανακάλυψη του ανθρώπου και βοήθησε στην ζωή του όλα τα νοικοκυριά σε όλην την γη επί δεκαετίες και ακόμα τα βοηθάει, ξαφνικά κατηγορείται και μάλλον δίκαια, ότι τα προϊόντα του αποτελούν πλέον μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και την ζωή όλων των υδάτινων οργανισμών.

Για να είμαστε δίκαιοι και παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα διαπιστώσουμε πως το πλαστικό, όταν πρωτοανακαλύφθηκε έμοιαζε με θείο δώρο και αποτέλεσε πρώτου μεγέθους επανάσταση στην ζωή κάθε οικογένειας και της κοινωνίας ολόκληρης.

Αποτέλεσε λύση για την φθηνή και ασφαλή συσκευασία και μεταφορά κάθε είδους και κάθε μεγέθους προϊόντος, πρώτη ύλη για την κατασκευή χρηστικών στην ζωή του κάθε ανθρώπου προϊόντων, είχε πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στον βασικό του ανταγωνιστή στην αγορά το γυαλί και, ταυτόχρονα ήταν πολύ πιο φθηνό απ’ αυτό.

Όμως σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα του πλαστικού, η ρύπανση από αυτό έχει φθάσει σε όλα τα σημεία του πλανήτη, από τις κορυφές των Άλπεων και τα βάθη των ωκεανών μέχρι την μακρινή Ανταρκτική, αποτελώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Είναι επίσης γνωστό, ότι ίχνη μικροπλαστικών βρίσκονται στα ψάρια που καταναλώνουμε, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι τοξικές ουσίες που περιέχουν βλάπτουν σημαντικά όλα τα θαλάσσια είδη.

Πρόσφατα όμως και αυτό είναι το τρομακτικό, έγινε μια νέα, συγκλονιστική ανακάλυψη σε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ίχνη μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα!

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της American Chemical Society.

Ο Ρολφ Χάιντεν του Arizona State University  ανακάλυψε ίχνη μικροπλαστικών σε όλα τα όργανα που εξέτασε.

Συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν τις αποδείξεις μόλυνσης από πλαστικά σε δείγματα ιστών που ελήφθησαν από τους πνεύμονες, το ήπαρ, την σπλήνα και τους νεφρούς νεκρών.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι είμαστε μπροστά σε μιαν ανυπολόγιστη υγειονομική καταστροφή. Έστω και την ύστατη ώρα και όσο κι αν σε κάποιους από μας το πλαστικό φαίνεται απαραίτητο, θα πρέπει να αρνηθούμε την χρήση του, περισώζοντας ό,τι ακόμα μπορεί να περισωθεί και βάζοντας τα θεμέλια για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο και πάνω απ’ όλα περισσότερο υγιή και ασφαλή.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου