Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, η αυλή του Γυμνασίου Καπαρελλίου, πλημμύρισε με φωνές, χρώματα, ενέργεια και λίγη δημιουργική “ακαταστασία”! Οι μαθητές αφιέρωσαν τη μέρα στο περιβάλλον, συμμετέχοντας σε δράσεις που απέδειξαν έμπρακτα πως η οικολογική συνείδηση μπορεί να ξεκινά από το σχολείο, αλλά φτάνει πολύ πιο μακριά.
Με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας, εκπαιδευτικοί και μαθητές πήραν μέρος σε μια σειρά διαδραστικών δραστηριοτήτων που ανέδειξαν, με τρόπο άμεσο και ευχάριστο, τη σημασία της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της επαναχρησιμοποίησης.
Η μέρα άνοιξε με μια ενημερωτική παρουσίαση και προβολή βίντεο, που βοήθησε τους μαθητές να γνωρίσουν τι είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), όροι που ακούγονται συχνά, αλλά σπάνια εξηγούνται τόσο απλά και ζωντανά.
Από τη θεωρία πέρασαν στην πράξη με το παιχνίδι «Ο Κρυμμένος Θησαυρός των Σκουπιδιών», ανακαλύπτοντας ότι τα απορρίμματα δεν είναι άχρηστα, αλλά μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολύτιμους πόρους. Η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών φανέρωσαν πως η περιβαλλοντική ευθύνη δεν είναι απλώς γνώση, αλλά στάση ζωής.
Στη συνέχεια, το παιχνίδι «το Μπάσκετ της Ανακύκλωσης» έφερε διασκέδαση και ομαδικό πνεύμα. Κάθε “καλάθι” δεν ήταν απλώς επιτυχία στο παιχνίδι, αλλά μια μικρή νίκη για τον πλανήτη μας και μια υπενθύμιση ότι κάθε συσκευασία, χαρτί ή μπουκάλι μπορεί να αποκτήσει νέα ζωή.
Οι βιωματικές δραστηριότητες άφησαν έντονο αποτύπωμα στα παιδιά, που έφυγαν από το σχολείο πιο ευαισθητοποιημένα και αποφασισμένα να γίνουν ενεργοί πρεσβευτές ενός πιο πράσινου μέλλοντος.
Ως ένδειξη εκτίμησης, ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. προσέφερε στους μαθητές σχολικά είδη και καπέλα, μαζί με ενημερωτικό υλικό με χρήσιμες οικολογικές συμβουλές, ενισχύοντας την περιβαλλοντική κουλτούρα και μέσα στην οικογένεια.
Η
δράση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς
Ελλάδας με το στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών. Γιατί οι
μαθητές του σήμερα είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο και αποτελούν την πιο
δυνατή ελπίδα για έναν κόσμο πιο φιλόξενο, πιο καθαρό και πιο φωτεινό.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)