Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε για 9η συνεχή σχολική χρονιά την εφαρμογή του «Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis.
v 22 σχολεία με 907
μαθητές στην Π.Ε. Βοιωτίας.
v 34 σχολεία με 1.626
μαθητές στην Π.Ε. Εύβοιας.
v 19 σχολεία με 213
μαθητές στην Π.Ε. Ευρυτανίας.
v 30 σχολεία με 1.295
μαθητές στην Π.Ε. Φθιώτιδας.
v 11 σχολεία με 371
μαθητές στην Π.Ε. Φωκίδας.
Βάσει προγραμματικής
σύμβασης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κάλυψε τη δαπάνη για την παροχή γευμάτων
σε 3.700 μαθητές. Ακολούθως, εντάχθηκε στο πρόγραμμα η εταιρεία «NUEVO» και το «LibraPhilanthropies», ενώ το «ΝΟΥΝΟΥ»
προσέφερε δωρεάν το γάλα για κάθε μαθητή του προγράμματος. Συγκινητική δε ήταν
η προσφορά της κ. Ελένης Καρκαζή -
Πουρνάρα, η οποία υποστήριξε τη σίτιση μαθητών στην Ευρυτανία. Με τη
συνδρομή εταιρειών και ιδιωτών, αυξήθηκε ο αριθμός
των ωφελούμενων στους 4.412 μαθητές.
Ø Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτέλεσε την πρώτη Περιφέρεια της χώρας που στήριξε το
Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», εξασφαλίζοντας καθημερινά δωρεάν, υγιεινά γεύματα σε
χιλιάδες μαθητές.
Ø Από το 2015 έως
σήμερα, έχουν διανεμηθεί σχεδόν 3.000.000 γεύματα σε μαθητές
όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
«Ολοκληρώσαμε για 9η
συνεχή σχολική χρονιά μια δράση, που μας κάνει υπερήφανους, όσο άδικα και αν
πολεμήθηκε!», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Παρέχουμε
καθημερινά ένα θρεπτικό και υγιεινό δεκατιανό σε μαθητές δημοτικών σχολείων της
Στερεάς Ελλάδας και είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για να
στηρίξουμε οικογένειες που έχουν ανάγκη!
Όλοι οι μαθητές των
σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» λαμβάνουν δωρεάν, κάθε πρωί
ένα θρεπτικό γεύμα, σχεδιασμένο με βάση τις διατροφικές τους ανάγκες. Το
δεκατιανό αυτό περιλαμβάνει καθημερινά μία πίτα ολικής άλεσης με λαχανικά και
τυρί ή κοτόπουλο, ή ένα αρτοσκεύασμα ολικής άλεσης, φρέσκο φρούτο και 3-4 φορές
την εβδομάδα λευκό γάλα ή γιαούρτι. Τα διαιτολόγια σχεδιάζονται έτσι ώστε
να συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των μαθητών. Παράλληλα, ενθαρρύνουν με
βιωματικό τρόπο την υιοθέτηση ή ενίσχυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από
τους μαθητές. Τα γεύματα παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο, έχουν
χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε
αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα, και δεν περιέχουν trans λιπαρά. Προσφέρονται στην
αρχή της σχολικής ημέρας, ενισχύοντας τη συγκέντρωση των παιδιών στην τάξη και
συμβάλλοντας θετικά στη σχολική τους παρουσία.