02/11/2021

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού: Οι δυνατότητες ένταξης του ορεινού όγκου Παρνασσού στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ), λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, διοργάνωσε συνάντηση - συζήτηση με θέμα «Οι δυνατότητες ένταξης του ορεινού όγκου Παρνασσού στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO» . 


Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα στελέχη του ΦΔΕΔΠ, ήταν καλεσμένοι η κα Κουμούτσου Ελένη, Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και Συντονίστρια του Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού, ο κος Ηλιόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού, η κα Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Δρ. Γεωλογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Γεωπαρκου Χελμού Βουραϊκού, και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Παραπαρνάσσιών Δήμων, η Δήμαρχος του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας κα Στιβακτή Αθανασία, η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αμφίκλειας κα Τσιρνόβα Πετρούλα και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού του Δήμου Δελφών κος Κούσουλας Ευάγγελος.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, κα Θέκλα Τσιτσώνη, Καθηγήτρια Σχολής Δασολογίας και Φ.Π. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αφού υποδέχτηκε τους καλεσμένους εισηγητές και συνομιλητές, ενημέρωσε αναφορικά με τον Φορέα Διαχείρισης και το έργο του, τις προστατευόμενες περιοχές του και έδωσε το αρχικό στίγμα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωλογίας του Παρνασσού.

Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος Γιώργος, ανέπτυξε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το θεσμό των Γεωπάρκων της UNESCO. 

Αφού παρουσίασε και το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού (ένα από τα πέντε Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα), αναφέρθηκε σε κάθε λεπτομέρεια που αφορά στα στάδια ένταξης μιας περιοχής στο Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Έπειτα, η κα Μαργαριτοπούλου Βασιλική, Βιολόγος MSc, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, παρουσίασε εκτενώς τα χαρακτηριστικά και τους λόγους οι οποίοι στηρίζουν την ένταξη του Παρνασσού σε Γεωπάρκο.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η ένταξη του Παρνασσού σε Γεωπάρκο είναι σημαντική με όφελος την ανάπτυξη του οικοτουρισμού της περιοχής στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.