21/6/21

Την στήριξη των βαμβακοπαραγωγών στη Βοιωτία ζήτησε με παρέμβασή του ο Γ. Μουλκιώτης

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση - ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης και 14 ακόμα Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας και την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.


Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, η βαμβακοκαλλιέργεια, της οποίας η πολλαπλασιαστική δυναμική είναι αναμφισβήτητη, πλέον βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο αδράνειας, αδιαφάνειας και αδιαφορίας. Την προηγούμενη περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες και μείωσαν αισθητά τις αποδόσεις. Παράλληλα, οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με την παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα που επέφερε, μείωσαν τη ζήτηση και τη διάθεση βάμβακος, ενώ η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, δημιούργησε χρηματιστηριακές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες και κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τονίζεται επίσης ότι οι αγρότες, διαθέτοντας περιορισμένη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων, έμειναν ευάλωτοι και στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.


Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση, αν και υποσχέθηκε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στήριξη στο βαμβάκι, δεν έχει προς το παρόν εφαρμόσει πολιτικές αντιστάθμισης που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των βαμβακοπαραγωγών. 

Οι Κανονισμοί και τα εργαλεία της ΕΕ, για έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς και η ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία, δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, τονίζεται και παράλληλα ερωτάτε ο  αρμόδιος υπουργός τι προτίθεται να κάνει για την τήριξη των βαμβακοπαραγωγών αλλά και ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για την ελληνική  βαμβακοκαλλιέργεια 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου