15/9/20

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020”

 

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  με στόχο την ενίσχυση βιωσιμότερων τρόπων μετακίνησης,  όπως είναι το βάδισμα, το ποδήλατο, η χρήση ΜΜΜ. 

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει μία σειρά υπαίθριων δράσεων, με βάση το φετινό θέμα του θεσμού που είναι η «Πράσινη Μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» και σύνθημα «Μετακινήσου υπεύθυνα».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2020, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό (ΔΟΘ), τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘ) του Δήμου Θηβαίων, την Κοινότητα Θήβας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟΣΥΝ), τους Συλλόγους: Χιονοδρόμων-Ορειβατών-Ποδηλατών (ΣΧΟΠ) Θήβας,  Δρομέων Υγείας και Μαραθωνοδρόμων Θήβας (ΣΔΥΜ) καθώς και τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ), του ΚΤΕΛ Θήβας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Αστυνομικού Τμήματος Θήβας. 

Η πανδημία του κορωνοϊού δυστυχώς έφερε όλο τον κόσμο μπροστά σε μία σημαντική αλλαγή, αυτή της τήρησης της «κοινωνικής απόστασης», ωστόσο το lockdown που επιβλήθηκε ανέδειξε και μία άλλη σημαντική αλλαγή, την αύξηση ήπιων τρόπων μετακίνησης με πρωταγωνιστές το περπάτημα και το ποδήλατο, με διατήρηση όμως των αποστάσεων ασφαλείας. 

Αυτή την αλλαγή οι πόλεις πρέπει να τη δουν ως ευκαιρία για στροφή σε πιο υγιείς και φιλικές στο περιβάλλον λύσεις μετακίνησης, που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων από τη χρήση του αυτοκινήτου. 


Τι είναι η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 

Κινητικότητας»;

Από το 2002 είναι ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. 

Ποιος είναι ο σκοπός των δράσεων;

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται, το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» 22 Σεπτεμβρίου. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020:  

«Ημέρα Ποδηλάτου» από ώρα 16:30 έως 20:30 στην Κεντρική Πλατεία Θήβας Έλα…με το ποδήλατό σου

• Έκθεση ηλεκτρικού ποδηλάτου- Οι ειδικοί μας γνωρίζουν τα πλεονεκτήματά του

Μπορεί η πόλη των Θηβών να μην ευνοεί τη χρήση συμβατικού ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, λόγω της ανομοιομορφίας του εδάφους (ανηφόρες- κατηφόρες), όμως οι διαδρομές με χρήση ηλεκτρικού ποδηλάτου ίσως κάνουν πιο εύκολη τη χρήση του, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μία οικονομικότερη και πιο φιλική στο περιβάλλον μετακίνηση. 

Έλα, λοιπόν,  στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας για να γνωρίσεις το ηλεκτρικό ποδήλατο, ειδικά τώρα που μπορεί να επιδοτηθεί η αγορά του και να κάνεις δωρεάν βόλτα με αυτό!

• Εργαστήρι: Φροντίζω το ποδήλατό μου- Φροντίζω για την ασφάλειά μου

Γνώρισε καλύτερα το ποδήλατό σου, απέκτησε χρήσιμες συμβουλές για τον εξοπλισμό ή τα αξεσουάρ του, μάθε πως να ρυθμίζεις τις ταχύτητες, τα φρένα του κα. Οι ποδηλάτες σ’ αυτό το workshop θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για τη φροντίδα του ποδηλάτου τους και φυσικά  για την οδική και ατομική τους ασφάλεια!

• Ποδηλατάδα!

Πάμε μια βόλτα με το ποδήλατο στην πόλη!

Ώρα 18:30: Διαδρομή για ηλικίες από 5+ έως 9+ ετών: 

Αφετηρία : Πλατεία

Διαδρομή: Πεζόδρομος Επαμεινώνδα, Δίρκης, Πινδάρου, Αντιγόνης, Κάδμου, Δημοκρίτου, Τερματισμός: Πλατεία.

Ώρα 19:00: Διαδρομή για ηλικίες από 10 ετών και άνω : 

Αφετηρία: Πλατεία

Διαδρομή: Πεζόδρομος Επαμεινώνδα μέχρι Άγαλμα, Πινδάρου, Θρεψιάδου (Μουσείο), Χρυσοστόμου Σμύρνης, Αυλίδος προς 2ο Γυμνάσιο, Τσεβά, Πινδάρου

Τερματισμός: Πλατεία. 

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η χρήση κράνους!

*Δηλώσεις συμμετοχής για την ποδηλατάδα στο τηλ. 2262350652 ή στο email: dimosthivas@thiva.gr 


Πέμπτη 17 & 

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020:  

«Παρεμβάσεις για την Προσβασιμότητα»

Η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Θηβαίων ( με τα συνεργεία του Τμήματος Αυτεπιστασίας και Συντηρήσεων) θα πραγματοποιήσει εργασίες χρωματισμού και διαγράμμισης διαβάσεων, και θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ, για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας, πεζών και ατόμων με αναπηρία. 

 «Φυτεύσεις λουλουδιών από την Υπηρεσία Πρασίνου»

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Θηβαίων θα προβεί σε φυτεύσεις παρτεριών σε διάφορα σημεία τους πόλης. 

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020:  

«Ημέρα περιπάτου»

Περπατώ με ασφάλεια στην πόλη μου- Γνωρίζω τα οφέλη του περιπάτου

Κάντε κάτι επωφελές για τον εαυτό σας και ταυτόχρονα για το περιβάλλον: Περπατήστε!

Δεν κοστίζει τίποτα, είναι απολαυστικό, σχετικά εύκολο, μπορεί να γίνει με ασφάλεια και κάνει καλό στην υγεία και στο περιβάλλον. 

Ώρα 17:00: Αφετηρία : Κεντρική Πλατεία Θήβας

Διαδρομή: πεζόδρομος Επαμεινώνδα, Άγαλμα, Ετεοκλέους, Αναπαύσεως

Τερματισμός: Θέατρο Μοσχοποδίου. 

*Δηλώσεις συμμετοχής για τον περίπατο στο τηλ. 2262350652 ή στο email: dimosthivas@thiva.gr 

Ώρα 18:30:

• ΟΜΙΛΙΑ με θέμα «Βήματα Ζωής»: Μετά το πέρας της διαδρομής ο Ιατρός Αναστάσιος Καμούτσης θα μιλήσει για  τα οφέλη του περιπάτου. 

• ΣΥΝΑΥΛΙΑ της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θηβαίων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του  Κωνσταντίνου Ρίζου 


Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020:

«Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής»

Νεοχωράκι Θηβών 16:00-19:00

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Θηβαίων ανοίγει τους πύλες του  και υποδέχεται παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (μέχρι Ε’ Δημοτικού), με σκοπό να τους μάθει το σωστό τρόπο οδικής συμπεριφοράς. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μια γενική παρουσίαση των κανόνων κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας, την παρουσίαση του Πάρκου, την εκπαίδευση στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων (ποδηλάτων – αυτοκινήτων), την πρακτική εξάσκηση και τέλος την αξιολόγηση των συμμετεχόντων.

Λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid-19 είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στα τηλέφωνα: 22620 29729 & 28062

*Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τον γονέα/ή κηδεμόνα τους. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου