1/9/16

Συνολική η ευθύνη για εύρεση διαμερισμάτων φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο Λεβαδέων


dim00
Την σύσταση επιτροπής προκειμένου να βρεθούν διαμερίσματα για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που θα έρθουν στη Λιβαδειά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων σε έκτακτη συνεδρίαση με την συμμετοχή φορέων και συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα με μοναδικό θέμα: “Συζήτηση περί του τρόπου υλοποίησης της πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, για τη φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Λεβαδέων  σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα”.

Η έκτακτη συνεδρίαση όπως επεσήμανε η δημοτική αρχή ήταν επιβεβλημένη από τις νέες εξελίξεις στο θέμα καθώς και από το χρονικό όριο υλοποίησης της σχετικής πρότασης το οποίο τέθηκε και είναι 15 ημέρες.
Παράλληλα το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Δήμος Λεβαδέων προχώρησε σε σειρά επαφών και ενεργειών για την προώθηση της λύσης στην οποία φαίνεται να υπάρχει καθολική συμφωνία.

dim01
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η δήμαρχος Γιώτα Πούλου προέβη σε μια γενική ενημέρωση.  Όπως έκανε γνωστό η δήμαρχος  ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 άτομα για αντίστοιχα διαμερίσματα, επίσης και σύμβουλοι της μειοψηφίας όπως ο Γιώργος Σκλάβος έχουν εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος δεδομένου ότι όπως ανέφερε έχει κάνει επαφές με άλλους 20 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ενώ ο Άρης Ρούσσαρης σημείωσε πως με μια πρώτη εκτίμηση υπάρχουν ακόμα 30 διαμερίσματα.
Στην επιτροπή από την αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει ο Γιώργος Ζιώγας ο οποίος έθεσε προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων και η ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων του Δ.Σ. για την περιοχή της Ανάληψης αλλά και των προηγούμενων χώρων.
Το σύνολο της αντιπολίτευση αρχικά έθεσε θέμα ανάκλησης της προηγούμενες απόφασης για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας κοντά στην Ανάληψη με την πλειοψηφία να επισημαίνει ότι το θέμα έχει απασχολήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση χωρίς να ληφθεί τέτοια απόφαση και την Γ. Πούλου να υπογραμμίζει πως δεδομένου ότι υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τα αρμόδια υπουργεία έχουν λάβει τις αποφάσεις τους η ανάκληση θα επιτευχθεί στην πράξη μόνο με την εύρεση των διαμερισμάτων και κάλεσε παρατάξεις και φορείς να συνδράμουν σε αυτό.
«Από την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά την συνεδρίαση η δημοτική αρχή προχώρησε σε σειρά ενεργειών. Μεταξύ άλλων βγήκε μια ανακοίνωση που καλούσε τους δημότες να έρθουν να προτείνουν με αίτηση στο Δήμο διαμερίσματα για την στέγαση των προσφύγων ενώ πραγματοποιήθηκε και με φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Ταυτόχρονα έγιναν πολλές επαφές με τον ΟΗΕ και μετάφραση του σχετικού κειμένου για το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα από τα αγγλικά στα ελληνικά», είπε η Γ. Πούλου και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξη ότι αν συνεργαστούμε όλοι και αν καμφθούν κάποιοι φόβοι και απαντήσουμε στις απορίες που τυχόν έχουν οι δημότες μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα για την φιλοξενία 400 προσφύγων σε διαμερίσματα στο Δήμο Λεβαδέων».
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις προδιαγραφές για τα διαμερίσματα σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι χώροι κύριας χρήσης, δεν μπορεί δηλαδή να είναι ημιυπόγεια ή αποθήκες και επιπλέον να διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό όπως άλλωστε προβλέπεται για οποιαδήποτε ενοικίαση χώρου. Επίσης τα διαμερίσματα πρέπει να είναι από 60 έως 90 τμ και το μάξιμουμ του ενοικίου φτάνει τα 400 ευρώ. Ακόμα παρέχονται τα κοινόχρηστα και επίσης ένα ποσό για τη σίτιση των διαμενόντων που κυμαίνεται σε 8 έως 9 ευρώ με την μορφή κουπονιών κτλ.
Αν είναι μεμονωμένα διαμερίσματα που έχουν τις προδιαγραφές θα έρθουν από τον ΟΗΕ να τα δουν όταν προχωρήσει η διαδικασία ενώ αν πρόκειται για κτήριο με περισσότερα διαμερίσματα όπως ξενοδοχείο ή ολόκληρη πολυκατοικία θα έρθει η επιτροπή από τον ΟΗΕ για να την ελέγξει.

Ενστάσεις και επιφυλάξεις παρά την πρόοδο που σημειώθηκε
«Κορυφαία κατάκτηση του ανθρώπου είναι η δημοκρατία και το εργαλείο της δημοκρατίας είναι οι πολιτική. Στην πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί υπάρχουν αντίπαλοι και αντίπαλοι που καταθέτουν ιδέες και προτάσεις και μέσα από εποικοδομητικό διάλογο προκύπτουν λύσεις. Κοινωνίες που σέβονται τη δημοκρατία και τηρούν τους κανόνες προάγονται», είπε ο Α. Ρούσσαρης  κάνοντας λόγο για αγώνα της αντιπολίτευσης και του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς που είχαν προτείνει αυτή τη λύση και επετεύχθη αυτό το αποτέλεσμα. Παράλληλα επεσήμανε ότι εκείνος πρώτος στις 2 Μαρτίου 2016 είχε ζητήσει εκτός ημερησίας συζήτηση για το προσφυγικό.
dim02
dim03



























Ο Νώντας Κοτσικώνας αμφισβήτησε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και του αρμόδιου Υπουργού Γ. Μουζάλα και διατήρησε επιφυλάξεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης λύσης.
«Εμείς καταθέσαμε από την αρχή συγκεκριμένες προστάσεις για την φιλοξενία των προσφύγων τις οποίες απορρίψατε. Είχαμε πει σε ανοιχτούς χώρους, σε δημόσια κτίρια εφόσον υπάρχουν ή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Εμείς λοιπόν σε αντίθεση με εσάς είμαστε συνεπείς σε όσα λέγαμε από την αρχή μέχρι το τέλος», είπε ο κ. Κοτσικώνας δηλώνοντας την αλληλεγγύη του και διαβεβαιώνοντας για την στήριξη των προσφύγων θέτοντας παράλληλα ζήτημα υλοποίησης του προγράμματος από τον Δήμο (αφού το κράτος δεν το κάνει) και όχι από ΜΚΟ.
Ο Γιώργος Ζιώγας μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν πρέπει να είναι αναλογικός γιατί «ο Δήμος Λιβαδειάς σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα φιλοξενήσει τους περισσότερους».
Όπως υποστήριξε «στη Βοιωτία αντιστοιχούν 673 και στο Δήμο Λεβαδέων αντιστοιχούν 125. Μέχρι στιγμής στη Βοιωτία φτάνουμε στις 2000 και βάσει των στοιχείων που παραθέτει η Δήμαρχος θα πάρουμε και εμείς άλλους 500 και μετά θα φτάσουμε στο νομό τις 3000, στον αριθμό δηλαδή που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια», είπε ο κ. Ζιώγας και συμπλήρωσε: «Αν μας είχατε ακούσει και είχατε λάβει υπόψη από τις προτάσεις μας θα είχε λυθεί το πρόβλημα εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Ο Θεόδωρος Θεοδώρου που από την προηγούμενη συνεδρίαση είχε διαπιστώσει σημεία σύγκλησης σχετικά με τη νέα πρόταση για τα διαμερίσματα και την θετική εξέλιξη που υπάρχει στην οποία έχουν όλοι συμβάλει μίλησε για νίκη της Λιβαδειάς.
«Για μια πόλη σαν τη Λιβαδειά των 30.000 κατοίκων είναι μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου. Σε ότι αφορά τον αριθμό θεωρεί πως είναι κάτι που και εκεί θα βρεθεί λύση.
Ωστόσο οι συνδυασμοί των Α. Ρούσσαρη, Γ. Ζιώγα και Θ. Θεοδώρου με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν δηλώνουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις «για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, μετά την πεισματική αντίδραση της Δημάρχου και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να αρνούνται την ανάκληση της απόφασης της πλειοψηφίας, για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο βουστάσιο του ιδιώτη στην Ανάληψη».

Πρόσφορο το «έδαφος» για διαμερίσματα
Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά αναφερόμενη στο προσφυγικό έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που «διαχειρίζεται ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις ΜΚΟ» και ο δεύτερος βαθμός δηλαδή η Περιφέρεια έρχεται «επιπροσθέτως να συνδράμει και να βοηθήσει» σε ένα πλαίσιο συναίνεσης.
«Αρχική και γενική πεποίθηση μας ήταν ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα χρειάζεται συναινέσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτού του είδους οι συναινέσεις δεν βρέθηκαν από την αρχή, σήμερα μετά από ένα κύκλο διαβουλεύσεων φαίνεται ότι υπάρχει μία ευτυχής κατάληξη. Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έχουμε εκφραστεί όπως έχουμε εκφραστεί και ως Περιφέρεια με τον περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη. Ξεκίνησε με και φτιάξαμε πρώτοι πριν από την κυβέρνηση ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες το οποίο διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες αλλά και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας της συγκεκριμένης περιοχής», είπε η κ. Παπαθωμά και δεσμεύτηκε για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.
Ο Νίκος Λιάνης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργου μετέφερε την δεδομένη διάθεση συμβολής της Εκκλησίας στο μεγάλο ζήτημα τους προσφυγικού παρά τις δυσκολίες που και εκείνη αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της κρίσης ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου που έχει αιτηθεί να συμμετάσχει η Εκκλησία στην διαχείριση του προσφυγικού χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά στο Εργατικό Κέντρο με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνει ότι είναι «μέρα δικαίωσης» για τον αγώνα που έχει κάνει τον οποίο όπως υποστηρίζει «από τη αρχή πολέμησαν» η Δήμαρχος και ο κυβερνητικός Βουλευτής, ενώ επιμένει ότι η επαφή του Γιάννη Σταθάμε τον κ. Μουζάλα προηγήθηκε της Δημάρχου.
Καταλήγοντας ζητά «να βρεθούν δωμάτια – διαμερίσματα και να εγκατασταθούν, στον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο. Επίσης να εγκατασταθούν στα Δημοτικά Σχολεία και στα Κοινοτικά Καταστήματα που είναι κλειστά, εφόσον διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές και «ο συνολικός αριθμός  των Προσφύγων να μην ξεπερνά τα 300 άτομα, να είναι οικογένειες  και του ίδιου θρησκευτικού δόγματος».
dim05

Γ. Πούλου: Η επίτευξη του στόχου για διαμερίσματα αποτελεί ευθύνη όλων
Καταλήγοντας η συνεδρίαση η Γ. Πούλου έκανε λόγο για θετική κατάληξη και ζήτησε την συνδρομή όλων για να υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα.
«Είδαμε και πάθαμε για να ομολογήσουμε όλοι και να απαντήσουμε καθαρά στο ερώτημα αν είμαστε υπέρ της φιλοξενίας ή όχι κάτι που ή δημοτική αρχή είχε κάνει από την αρχή. Μετά την απάντηση σε αυτό το ερώτημα το ποια θα ήταν η λύση της φιλοξενίας ήταν θέμα διερεύνησης στη συνέχεια. Είμαστε το μοναδικό δημοτικό συμβούλιο που μιλούσε επί δυόμιση μήνες στο αν θα δεχτεί ή όχι τους πρόσφυγες και επίσης είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο που ποτέ η αντιπολίτευση δεν έκανε συγκεκριμένη πρόταση. Η δέσμευση Μουζάλα απαιτήθηκε από μας με πολύ δύναμη ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα» είπε η Γ. Πούλου και συνέχισε: «Θα κριθούμε όλοι από το πόσο πρακτικοί και χρήσιμοι θα είμαστε στη συνέχεια στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων αλλά και στο να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Όλο αυτό το διάστημα δεν ακούσαμε μία άλλη συγκεκριμένη άποψη και πρόταση, εμείς λέγαμε για διάφορες περιοχές και εσείς απλώς αντιδρούσατε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς τα αντιπολιτευτικά δελτία τύπου που έβγαιναν σωρηδόν; Τις καταγγελίες για μπίζνες και για δουλεμπόρους; Ποιος είπε για παράδειγμα ότι αυτοί είναι μουσουλμάνοι και δεν πρέπει να έρθουν; Θα μπορούσα και εγώ να κάνω κουίζ, για το ποιος είπε το ένα και ποιος το άλλο. Ωστόσο τα αφήνω αυτά και στέκομαι στο γεγονός ότι φτάσαμε αυτή στιγμή σε ένα άλλο θετικό σημείο».
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Χωρίς διάθεση συμμετοχής δεν θα πετύχουμε, δεν είναι ευθύνη μόνο της δημοτικής αρχής των εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των διαμερισμάτων, είναι ευθύνη όλων, του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των φορέων που παρευρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μη γίνει η δομή φιλοξενίας προσφύγων κοντά στην Ανάληψη στο πλαίσιο εφαρμογής των όσων προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός».

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου