13/6/21

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 26 θύματα των ναζιστικών δυνάμεων στο Καλάμι Λιβαδειάς

Πραγματοποιήθηκε την, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα 26 θύματα του Ολοκαυτώματος στο Καλάμι από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Μια ημέρα μετά το Ολοκαύτωμα στο Δίστομο, διαπράχθηκε από τα κατοχικά στρατεύματα, εντελώς αναίτια, ένα ειδεχθές έγκλημα αποδεκατισμού του συνόλου των κατοίκων του μικρού χωριού, από το οποίο δεν γλίτωσε κανείς, εκτός από ένα ενδεκάχρονο αγόρι.

Στόχος των γερμανών στρατιωτών δεν ήταν μόνο ο αφανισμός όλων των κατοίκων, αλλά η ολική καταστροφή, ώστε το χωριό να μην κατοικηθεί ποτέ ξανά. Σήμερα, τα ερείπια των σπιτιών θυμίζουν την ναζιστική θηριωδία.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο, τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ανδρέα Κουτσούμπα, την Βουλευτή Βοιωτίας κ. Γιώτα Πούλου, τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Γεώργιο Μουλκιώτη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Περγαντά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων κ. Αλέξανδρο Μητά, τους Αντιδημάρχους κ. Μιχάλη Σαγιάννη και κ. Βάλια Καράβα, όπως επίσης και τον Αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας κ. Ηλία Μπακούμη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς κ. Κωνσταντίνο Πούλο, καθώς και τους Προέδρους των Κοινοτήτων Κορώνειας και Αγίας Αννας, κ. Χρήστο Φουντά και κ. Αντώνη Πούλο.

Την εκδήλωση τίμησε με την συμμετοχή της η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Λιβαδειάς.

Ακόμη πλήθος κόσμου, συγγενείς των θυμάτων, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων βρέθηκαν στο σημείο, τιμώντας την μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων συγχαίρει τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου κ. Αθανάσιο Μίχο για την σημαντική συμβολή του στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

“Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μετάδοση της ιστορικής γνώσης στις γενιές που έρχονται”, σημείωσε ο κ. Ταγκαλέγκας.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου