2/2/21

Διαδικτυακές εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, οι διαδικτυακές εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και συμμετείχαν τα σχολεία του Νομού.

Πρώτα όπως σημειώνει το site της Μητρόπολης, imtl.gr, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την οποία άνοιξε η Διευθύντρια κ. Παπανικολάου, η οποία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο για την τιμή να μιλήσει στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά για την εορτή των προστατών της παιδείας, αναφέρθηκε στους Τρείς Ιεράρχες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πρώτα στη ζωή των Τριών Ιεραρχών και στις σπουδές τους, στη συνέχεια στη διδασκαλία τους και πως πρέπει να γίνεται η αγωγή των νέων  και έκλεισε με το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο. Τέλος, τόνισε ότι αποτελούν πρότυπα για όλους μας και αν πραγματικά θέλουμε να τους τιμήσουμε θα πρέπει να μιμηθούμε τη στάση ζωής τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία συμμετείχαν όλα τα τμήματα των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Βοιωτίας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κούτσικος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, καθώς και τον κεντρικό ομιλητή π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο και διάβασε το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας προς τους μαθητές.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους μαθητές και καθηγητές. 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ένα ανεξάντλητο μεταλλείο από το οποίο παίρνουμε συνεχώς και δεν εξαντλείται, και προέτρεψε όλους να εμβαθύνουν στα έργα Τους. Και έκλεισε τον χαιρετισμό του με παραδείγματα από το έργο του Μ. Βασιλείου «Προς τους νέους, πώς να ωφελούνται από τα ελληνικά γράμματα», όπως τη σημασία της κοσμικής σοφίας για την ψυχή, να είναι επιλεκτικοί σαν τις μέλισσες κι όπως από την τριανταφυλλιά κόβουμε τα τριαντάφυλλα, αποφεύγοντας  τα αγκάθια, έτσι κι εμείς να κρατάμε το χρήσιμο και να πετάμε το βλαβερό.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να συναντήσει από κοντά τους μαθητές και καθηγητές στα σχολεία τους και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά με υγεία και στους μαθητές καλή πρόοδο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε το θέμα: «Οι διδαχές των Τριών Ιεραρχών στην πράξη τότε και σήμερα». Τόνισε ότι η γνώση είναι ανάπηρη αν δεν έχει αγάπη και ότι η αληθινή παιδεία είναι αυτή που σκοτώνει το σκοτάδι και ανέφερε ότι η δύναμη του ανθρώπου είναι η αγάπη, η παιδεία και η ελευθερία. Και έκλεισε με την ευχή να παλέψουμε όλοι να  κρατήσουμε την επικοινωνία στην πανδημία κι όταν η βαρυχειμωνιά περάσει η επικοινωνία μας με τους ανθρώπους να είναι βαθύτερη και αληθινή.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου