26/1/21

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

 Μόλις πριν λίγους μήνες , υπέβαλε στον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών την αίτηση διαγραφής του λόγω συνταξιοδότησης , ο παλαίμαχος συνάδελφος , ο παθολόγος  Απόστολος Νικολάου.

Και λογίζεται πλέον στην χορεία των συνταξιούχων του ιατρικού σώματος.

Ο Απόστολος Νικολάου γεννήθηκε στο Άρμα Θηβών. Το 1972 αποφοίτησε από την  Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την ίδια χρονιά γράφτηκε στον Ιατρικό μας  Σύλλογο.  Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως ιατρός , όπως και την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου. Το 1980 έλαβε την άδεια της ειδικότητας της  Παθολογίας, ύστερα από άσκηση ως εσωτερικός βοηθός  στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς  και φυσικά μετά από επιτυχείς εξετάσεις. 

Εργάστηκε από τότε στην πόλη της Θήβας , διατηρώντας πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό ιατρείο, θεραπεύοντας  πάντα με αυταπάρνηση κι ανιδιοτέλεια τους ασθενείς της πόλης μας αλλά και των όμορων περιοχών. Για πολλά χρόνια εργάστηκε σαν ελεγκτής παθολόγος ιατρός στο ΙΚΑ της Θήβας. Αξίζει εδώ να υπογραμμίσω την επιστημονική του επάρκεια με  ενεργό συμμετοχή του σε όλες τις επιστημονικές εκδηλώσεις της ειδικότητος του ,υπήρξε άλλωστε  από τους πρώτους κλινικούς ιατρούς στην Ελλάδα ,με πιστοποίηση κι επάρκεια στη  διαγνωστική χρήση των υπερήχων .

Επιπλέον  υπήρξε ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών. Για πολλά χρόνια κατείχε  επάξια  τη  θέση του Γενικού Γραμματέα  και τα τελευταία χρόνια  την τιμητική θέση του προέδρου του πειθαρχικού συμβουλίου. Νοσταλγικά θυμάμαι ότι είναι εκείνος που  με ενέγραψε στον Ιατρικό μας σύλλογο, πριν σχεδόν σαράντα χρόνια. Πλέον έχω αναλάβει εγώ την θέση του Γενικού Γραμματέα κι ελπίζω  να αποδειχθώ αντάξιός  του.

Αυτό όμως που διέκρινε -εκτός από την επιστημονική του επάρκεια-   τον ιατρό κατά την άσκηση της ειδικότητάς του, ήταν η πραότητα της ομιλίας του , το μειλίχιο του χαρακτήρα του και το βαθειά ανθρώπινο που χαρακτήριζε την σχέση του με τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Διέθετε το ταλέντο να διακρίνει πίσω από  κλινικές και παρακλινικές εικόνες , πίσω από κλινικές κι εργαστηριακές εξετάσεις, την ουσία του αγώνα και της αγωνίας μας. Τον Άνθρωπο.  Τον πάσχοντα άνθρωπο για τον οποίο αγωνίστηκε όχι σπάνια σε βάρος της προσωπικής του γαλήνης κι ευδαιμονίας.  Και ουσιαστικά γι αυτούς τους λόγους οι Θηβαίοι  κατέταξαν τον παθολόγο Νικολάου στην κορυφή των επιλογών τους.

Στην προσωπική του ζωή ευτύχησε να αποκτήσει με την σύντροφο  -από τα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη- της ζωής του , την Ουρανία δύο παιδιά. Την Νατάσσα, άξια συνάδελφο καρδιολόγο  και τον Τάσο, πολιτικό μηχανικό στη Θήβα.

Εκπροσωπώντας  το σύνολο του ιατρικού σώματος της πόλης μας, ευχόμαστε από καρδιάς στον συνταξιούχο πλέον συνάδελφο ,να απολαύσει τα χρόνια της σύνταξής του με υγεία κι ευτυχία,  πλάι στη στοργική  του σύζυγο , τα παιδιά και τα  εγγόνια  του , μακριά από τις φουρτούνες ,τις αγωνίες, τα άγχη και τις θλίψεις της ιατρικής καθημερινότητας.

                                                                                             

Λουκάς Ανανίκας

Οφθαλμίατρος 

Γεν.Γραμματέας  Ι.Σ.Θηβών.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου