14/10/17

Τον Δημοσιογράφο Π. Σόμπολο τίμησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας



Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του  Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας με θέμα «Μια ζωή ρεπορτάζ» κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο δημοσιογράφος και «θρύλος» του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος (συγγραφέας, π. Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ) ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο επίσης δημοσιογράφος – συγγραφέας και Αντιπρόεδρος του Δημοσιογραφικού Ιδρύματος Αθ. Μπότση, Κωνσταντίνος Κατής.
Ο Π. Σόμπολος ενώπιον ενός θερμού και ενθουσιώδους κοινού μίλησε για την πορεία της δημοσιογραφίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα μας, σκιαγράφησε γνωστά πρόσωπα της δημοσιογραφίας και άγγιξε το ευαίσθητο θέμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Επίσης μοιράστηκε με το κοινό τραγικές και συγκινητικές ιστορίες του παρελθόντος μέσα από τις οποίες ανέδειξε την ανθρωπιά και το ήθος του.

Όπως ο ίδιος ο κ. Σόμπολος αναφέρει και στα βιβλία του υπηρέτησε το αστυνομικό ρεπορτάζ για σαράντα χρόνια και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έζησε μια ζωή περνώντας μέσα από διάφορες καταστάσεις με τους συναδέλφους του δημοσιογράφους, με τους αστυνομικούς, με τους πυροσβέστες, αλλά και με τους κάθε λογής εγκληματίες.
«Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα, είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά κι αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μου. Δεν μου άρεσε ποτέ να καταδικάζω ή να αθωώνω τους εγκληματίες και τους κάθε λογής παρανόμους – αυτό δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Είναι δουλειά των εισαγγελέων και των δικαστών. Δεν μπέρδεψα ποτέ τον ρόλο μου με τον ρόλο των άλλων – οι ρόλοι είναι διακριτοί», λέει χαρακτηριστικά.
Στην πολύχρονη δημοσιογραφικής του πορεία στο αστυνομικό ρεπορτάζ κάλυψε πολλά, σημαντικά, τραγικά κι άλλα μεγάλα γεγονότα όπως πολύνεκρα ναυάγια, απαγωγές για λύτρα, αεροπειρατείες, λεωφορειοπειρατείες, αρχαιοκαπηλίες, θανατηφόροι και καταστροφικοί σεισμοί, μεγάλες πυρκαγιές με τραγικές συνέπειες, αεροπορικά δυστυχήματα, πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, διαφόρων ειδών ατυχήματα με πολλά θύματα, καθώς και πολλές άλλες υποθέσεις που όλοι τις θυμόμαστε.
Ο Κ. Κατής, ο οποίος να σημειωθεί συμπαραστέκεται στις προσπάθειες και στους σκοπούς του Μορφωτικού Συλλόγου αναφέρθηκε τόσο στο έργο και στην πορεία του Πάνου Σόμπολου όσο και στη γενικότερη κατάσταση της δημοσιογραφίας που δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστη από τις κοινωνικές συνθήκες.
«Ο Πάνος Σόμπολος είναι ο άνθρωπος που έκανε τρόπο ζωής τη δημοσιογραφία και ιδιαίτερα το ρεπορτάζ. Σε κάθε μεγάλο γεγονός αψηφώντας τον καύσωνα, τα χιόνια, τις βροχές και τους αέρηδες έτρεχε πρώτος να περιγράψει τα όσα συνέβαιναν. Ο χαρακτηριστικός τρόπος της ομιλίας του -η χροιά της φωνής του – έγινε οικία και γνώριμη σε χιλιάδες θεατές της τηλεόρασης και ακροατές του ραδιοφώνου. Αλλά και τα ρεπορτάζ του στις εφημερίδες είχαν μια ιδιαίτερη γραφή που όλοι τα διάβαζαν με ενδιαφέρον», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Κατής.
Και πρόσθεσε: «Η ειδικότητά του ρεπόρτερ – του δημοσιογράφου που πάει παντού – είναι από τη φύση της συναρπαστική αλλά και ταυτόχρονα στρεσογόνα. Παλεύει με το χρόνο, τις καιρικές συνθήκες, την απόσταση, παλεύει με την αγωνία ότι αυτό που θα βγάλει στο φως της δημοσιότητας θα έχει πληρότητα και θα παρουσιάζει τα γεγονότα στη πραγματική τους διάσταση. Παλεύει ακόμα για να προσφέρει στο κοινό κάτι το ξεχωριστό μια αποκλειστικότητα και να εξορύξει στοιχεία πέρα από τα γνωστά».
Όπως ο κ. Κατής επεσήμανε, ο Πάνος Σόμπολος είχε αυτό το χάρισμα και ήταν παρών σε όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και όλο αυτό το υλικό τα συγκέντρωσε και εξέδωσε σε βιβλία που έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το κοινό και τους κριτικούς.
«Επίσης ο Π. Σόμπολος προεδρεύει και στη γνωμοδοτική επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων που εγκρίνει και απονέμει κάθε χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοσιογραφικού Ιδρύματος Μπότση σε ειδική εκδήλωση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πάνος Σόμπολος είναι ρεπόρτερ παντός καιρού, ρεπόρτερ μία ζωή», κατέληξε ο Κ. Κατής.
Από την πλευρά του Συλλόγου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γεώργιος Κωσταγιάννηςκαι η Άννα Νικολάου οι οποίοι αναφέρθηκαν στο βιογραφικό του τιμωμένου προσώπου και ιδιαίτερα στην πολυετή τηλεοπτική παρουσία του, η οποία κατέστησε τη μορφή του και τη φωνή του οικεία σε όλους μας.
Επισήμαναν παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων οι οποίοι, μέσω της διακίνησης και διαχείρισης των ειδήσεων, δεν μεταδίδουν μόνο πληροφορίες αλλά και γνώσεις, γνώσεις που το ευρύ κοινό δεν μπορεί να αποσπάσει, όπως οι ειδικοί, με την έρευνα.
Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ολοκληρώθηκε  όταν ο Μορφωτικός Σύλλογος απένειμε στον Π. Σόμπολο το μετάλλιο της Έρκυνας, την Νύμφης που χάρισε στην πόλη της Λιβαδειάς την πηγή της ζωής και της ανάπτυξής της, έργο φιλοτεχνημένο από τον γνωστό γλύπτη κ. Γιώργο Καλακαλλά με την επιμέλεια των αδελφών Ζώη Γέρου.
«Το μετάλλιο δόθηκε στον κ. Σόμπολο αφενός για να του θυμίζει την όμορφη και φιλόξενη πόλη μας και αφετέρου για να θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να υπηρετούμε τη ζωή και την ανάπτυξη με κάθε τρόπο», σημείωσαν ο Γ. Κωσταγιάννης και η Α. Νικολάου.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου