25/10/17

Η ειρηνική συνύπαρξη αποτελεί πλούτο και όχι απειλή, τονίστηκε στην σύσκεψη για το προσφυγικό στη Λιβαδειά



Τη Λιβαδειά επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλιό Δημαρχείο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ  Θανάσης Αλεστάς παρουσίασαν την πορεία και την εξέλιξη του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και ένα video με εικόνες και απόψεις των προσφύγων κατά τη διαμονή τους στη Λιβαδειά.
«Είναι εικόνες ανθρώπων  που είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν στη Λιβαδειά, μετά από καιρό περιπλάνησης και ταλαιπωρίας, την οικογενειακή θαλπωρή και την ηρεμία που τους στέρησε ο άδικος πόλεμος στις χώρες προέλευσής τους. Ο Δήμος Λεβαδέων προσφέρει σε αυτές τις οικογένειες προσφύγων μια διαφορετική φιλοξενία, ενοικιάζοντας διαμερίσματα που βρίσκονται διάσπαρτα στον αστικό ιστό της πόλης, και είναι πλήρως εξοπλισμένα με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος.
Η κ. Πούλου παρουσίασε την πορεία του προγράμματος στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Λιβαδειά που υλοποιεί ο δήμος μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης από τις αρχές Νοεμβρίου 2016, και πλέον εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΕSTIA – Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση».

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις του προγράμματος, στη προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας ανάμεσα στους δημότες και τους πρόσφυγες, καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης προγραμμάτων που ενισχύουν την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων, την ανάγκη ενίσχυσης των ιατροφαρμακευτικών δαπανών και την ανάγκη για είδη ρουχισμού.
Παράλληλα, η Δήμαρχος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων σε νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσής (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την καταγραφή των δεξιοτήτων των προσφύγων και την αξιοποίησή τους.
«Η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συνεργασία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του αρμόδιου υπουργού του, κ. Γιάννη Μουζάλα, αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Από κοινού σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα.
Ο Δήμος Λεβαδέων, μέσω της ΚΕΔΗΛ, κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και τις συμφωνίες απέναντι στους εταίρους και να φιλοξενήσει επιτυχώς, παρέχοντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, 693 πρόσφυγες», είπε η Γ. Πούλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που σήμερα διαμένει στην Λιβαδειά ανέρχεται στους 377, δηλαδή 68 οικογένειες, με πολλά μικρά παιδιά.
Παράλληλα επεσήμανε ότι για τη διαμονή και ένταξη των προσφύγων βοήθησαν και βοηθούν καθημερινά η κοινωνία των πολιτών – το Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες. Ακόμα συμμετείχαν  επίσης στην  ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Χρήστο Δημητρίου και τους Διευθυντές Βοιωτίας Πρωτοβάθμιας  Μιχάλη Γιαννιό και Δευτεροβάθμιας Αλέκο Καρκάνα, ενημέρωσαν και προετοίμασαν την εκπαιδευτική κοινότητα, υλοποιώντας τον σχεδιασμό του Υπ. Παιδείας.
Ήδη 109 παιδιά παρακολουθούν μαθήματαστις τρείς βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος: δηλαδή νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο.
Άλλα 50 νεοαφιχθέντα παιδιά θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα μετά τον εμβολιασμό.
Ετοιμάζονται επίσης δύο τμήματα στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) για να υποδεχθούν 15 εφήβους ηλικίας 15-17 ετών και 35 ενήλικες άνω των 18.
Σημαντική επίσης είναι και η συμβολή των τοπικών δομών υγείας, του Γενικόυ Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του ΠΕΔΥ, που ανταποκρίνονται καθημερινά με υπερβάλλοντα ζήλο και ανθρωπισμό σε αυτήν την προσπάθεια.
«Το καινοτόμο πρόγραμμα “ESTIA” εξελίσσεται και δημιουργεί συνεχώς νέες προκλήσεις και δεδομένα», υπογράμμισε η Γιώτα Πούλου και κατέληξε λέγοντας; «Ο Δήμος Λεβαδέων και η ΚΕΔΗΛ απέδειξαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει την φιλοξενία των προσφύγων. Η αναπαραγωγή του προγράμματος από άλλους δήμους (Λαρισαίων, Τρικκαίων, Καρδίτσας, δήμοι της Αττικής και της Κρήτης), δικαιώνει την προσπάθειά μας, αλλά και την αρχική μας άποψη ότι αυτός ο τρόπος φιλοξενίας πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού».
Ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Giovanni Lepri, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Λιβαδειάς, που όπως είπε αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής. Πρόσθεσε ότι η ειρηνική συνύπαρξη αποτελεί πλούτο και όχι απειλή για τις τοπικές κοινωνίες.
Επισήμανε επίσης ότι η βιωσιμότητα του προγράμματος βασίζεται στη συνεργασία των κρατικών αρχών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδοτεί τα σχετικά προγράμματα.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Joseph Murran, τόνισε ότι η επίσκεψή τους στη Λιβαδειά,  η παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος ESTIA και η μελέτη των επιτευγμάτων και των προκλήσεων που προκύπτουν, ενισχύουν τα συμπεράσματά τους για τον μελλοντικό σχεδιασμό.
Αναγνώρισε το σπουδαίο έργο του Δήμου, της ΚΕΔΗΛ και των εργαζομένων που σε σύντομο  χρονικό διάστημα υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Διαπίστωσε επίσης ότι η επίλυση των προβλημάτων και γενικά η βιωσιμότητα του προγράμματος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χρηματοδότηση και επισήμανε την  ανάγκη στήριξης και ανταμοιβής της τοπικής κοινωνίας για τον τρόπο υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη Λιβαδειά.
Να σημειωθεί τέλος ότι το πρόγραμμα «ESTIA –Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου