19/10/21

Πρόταση του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας Γιώργου Κωσταγιάννη στην Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη

 “Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο ανδριάντας του προεπαναστάτη ήρωα Λάμπρου Κατσώνη”

Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κα. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Λιβαδειά, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας Γιώργος Κωσταγιάννης προτείνει την τοποθέτηση ανδριάντα του προεπαναστάτη Λιβαδείτη ήρωα Λάμπρου Κατσώνη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθούν οι επιστολές που αντάλλαξαν ο κ. Κωσταγιάννης και η κα. Αγγελοπούλου:


Προς την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και τα Σεβαστά Μέλη της Επιτροπής Ελλάδος 2021

Κυρία Πρόεδρε, 

Ειλικρινά σας παρακαλώ να με συγχωρήσετε προκαταβολικά για την ενέργειά μου, να σας γράψω και να καταχραστώ λίγο από το χρόνο σας. 

Αλλά θεωρώντας την πρωτοβουλία μας άκρως ιστορικά αναγκαία, σας γνωρίζουμε, ότι είναι καιρός πια να φιλοτεχνηθεί ο ανδριάντας του προεπαναστάτη ήρωα Λάμπρου Κατσώνη και να αναγερθεί δικαιότατα, όπως το περίλαμπρο μαρμάρινο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, στην ίδια θέση στο κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μεταξύ πληθώρας μορφών πρώτου μεγέθους δύο εξέχουσες Μορφές κορυφαίες  υπήρξαν του εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίου και του Ναυμάχου Λάμπρου Κατσώνη.  Και οι δύο Ρήγας –Κατσώνης συνέβαλαν στην ελληνική Πνευματική και αγωνιστική αφύπνιση και Εθνεγερσία στο 18ο με αρχές του 19ου αιώνα, που οδήγησαν και ανέδειξαν τις πορείες του Αθάνατου ’21. 

Καιρός πια είναι τώρα με τις διαδρομές των επετειακών γιορτών των διακοσίων χρόνων της παλιγγενεσίας με πρωτοβουλία Σας και στα εν γένει προγράμματά σας, να στηθεί στην καρδιά της Αθήνας ο ανδριάντας του Λάμπρου Κατσώνη, εκεί δίπλα με τον Ρήγα Φεραίο στην πλατεία Κλαθμώνος. 

Κυρία Πρόεδρε, λάβετε πρωτοβουλία στην ανέγερση του Λάμπρου Κατσώνη –το θέλει όλη η Ελλάδα, όχι μόνο η Λιβαδειά – είναι αίτημα δικαίωσης στις επετειακές ιστορικές αναγκαίες προσπάθειές σας και θα δικαιωθείτε Εσείς και τα Σεβαστά Μέλη της Επιτροπής Σας. 

Η «γκιαούρ» Λιβαδειά θα σας το αναγνωρίσει. 

Με τη βεβαιότητα «όλων» των ευγενών αισθημάτων μου 

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας 

Γεώργιος Κωσταγιάννης 

«έρρωσθε»



Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Γιώργο,

 Ευχαριστώ θερμά, για τη συνάντηση στην ιστορική Λιβαδειά, σε μια σημαδιακή μέρα για την περιοχή και σε μια επετειακή χρονιά για την Πατρίδα μας. 

Με μεγάλη χαρά και αισιοδοξία, είδα όλες τις διοικητικές, πολιτιστικές, παραγωγικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της περιοχής, να καλωσορίζουν τη δημιουργία ενός σημαντικού  έργου, με πολλά οφέλη για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, την οικονομία, την προσέλκυση επισκεπτών. 

Την ανάδειξη και ανάπλαση του χώρου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και της διάσωσης των μνημείων, με την παράλληλη δημιουργία υπαίθριου χώρου πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων. 

Στον ίδιο σημείο, που τιμήσαμε με συγκίνηση τη μνήμη ενός από τους πρωταγωνιστές του Αγώνα, του γενναίου οπλαρχηγού της Επανάστασης Αθανασίου Διάκου, η ιστορική μνήμη γίνεται γέφυρα για το αύριο, με ένα έργο που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στήριξε από την πρώτη στιγμή και με όλες τις δυνάμεις της. 

Σύσσωμη η Βοιωτία κάνει βήματα μπροστά, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια Ελλάδα, με πληθώρα πρωτοβουλιών και δράσεων, που θα αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα για τη νέα γενιά, σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη το «εμείς», τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων μας, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια. 

 Με εκτίμηση & φιλία, 

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»



ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου