31/3/23

Το 1ο Γυμνάσιο Θήβας στο CERN της Ελβετίας και στο Μιλάνο της Ιταλίας

 

Το Ισμήνιο -1ο Γυμνάσιο Θήβας με 40 μαθητές μέλη του ομίλου Φυσικής και με συνοδούς καθηγητές το Διευθυντή του Σχολείου κ. Βόγγελη Μιχαήλ, την κ. Καρατζίκη Ζαφειρία και την κ. Πέννυ Καραγκιζοπούλου επισκέφτηκαν την Ελβετία και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών CERN (Organisation européenne pour la recherche nucléaire)

Το ταξίδι ξεκίνησε με την άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γενεύης και ακολούθησε περιήγηση στη λίμνη της Γενεύης, ξενάγηση στο κέντρο της Λωζάνης, καθώς και στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην οποία βρίσκεται το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην Βέρνη την πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου βρίσκεται και το σπίτι που έζησε ο μεγάλος Φυσικός, πατέρας της θεωρίας της Σχετικότητας A. Einstein. 

Το πρωί της δεύτερης ημέρας οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής CERN όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του από τον Φυσικό και Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών κ.Βόγγελη Λίνο. Ενημερώθηκαν για το CERN, το ιστορικό της δημιουργίας του αλλά και την έρευνα και τα πειράματα που πραγματοποιούνται σήμερα στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στον κόσμο απαντώντας στο Ερωτηματολόγιο που τους είχε μοιραστεί.

Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στην Γενεύη στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού καθώς και στο κέντρο της Γενεύης και το ψηλότερο σιντριβάνι, το γνωστό πίδακα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη όπου βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο Ι. Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος και ο εμπνευστής του συστήματος των καντονιών, με το οποίο μέχρι σήμερα διοικείται η Ελβετία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημέρα έκλεισε με βραδυνή περιήγηση στην “Βενετία της Γαλλίας“, το μεσαιωνικό Annecy με την υπέροχή του λίμνη και τα γραφικά δρομάκια της παλαιάς πόλης.

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με πρωινή βόλτα στο Annecy, στα εντυπωσιακά κανάλια του και στο ιστορικό μνημείο Palais de l’Ile σήμα κατατεθέν της πόλης. Στην συνέχεια διασχίζοντας τις μαγευτικές Άλπεις επόμενος σταθμός ήταν το Λουγκάνο το οποίο ανήκει στο ιταλόφωνο καντόνι της Ελβετίας. Ακολούθησε περιήγηση στο ξακουστό παγκοσμίως θέρετρο του Κόμο με την ομώνυμή του λίμνη και η ημέρα τελείωσε με βραδυνή βόλτα στο κέντρο του Μιλάνο στη διάσημη πλατεία Duomo.

Η τελευταία ημέρα άρχισε με πρωινή βόλτα στο Naviglio Grande και ακολούθως στο κέντρο του Μιλάνο με ξενάγηση στο Castelo Sforzesco, την Arco Della Pace, την ξακουστή Σκάλα του Μιλάνου και φυσικά την Galleria Vittorio Emanuele II και τον καθεδρικό ναό του Μιλάνο στην πλατεία Duomo.

Τα παιδιά επέστρεψαν στην Ελλάδα ενθουσιασμένα γεμάτα γνώσεις, όμορφα συναισθήματα και εμπειρίες για την υπόλοιπη ζωή τους, επισκεπτόμενα τα πιο όμορφα τουριστικά θέρετρα - πόλεις της Ευρώπης.

Ο Διευθυντής

Βόγγελης Μιχαήλ

Φυσικός M.Ed

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου