26/10/22

Τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας Γ. Κωσταγιάννη βράβευσε για την ποίησή του ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας Γιώργος Κωσταγιάννης  βραβεύτηκε για την ποίησή του από τον ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» 


Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 σε μία επίσημη και λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε από τον ιστορικό φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» η απονομή βραβείων των υπό  Συλλόγου προκηρυχθέντων διαγωνισμών ποιήσεως και θεατρικών έργων. 

Η όλη επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Συλλόγου, με την τιμητική, έκδηλη και ευγενική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμου, του Προέδρου του Φιλολογικού Συλλόγου κ. Βασιλείου Κωνσταντινόπουλου (Καθηγητή Πανεπιστημίου και Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής), Γερασίμου Ζώρα (Καθηγητή Πανεπιστημίου), Γεωργίου Σπανού (Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου), Τζίνας Καλογήρου  (Καθηγήτριας Πανεπιστημίου) και Σταύρου Σταύρου (Φιλολόγου –Λογοτέχνη). 

Παραβρέθηκαν επίσης υποψήφιοι  στους διαγωνισμούς,  μέλη του Συλλόγου, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. 

Μετά την ανάγνωση των σχετικών εκθέσεων από την κριτική επιτροπή,  και την αναφορά σε αποσπάσματα διακριθέντων δημιουργικών έργων του ΛΗ΄ Πανελλαδικού Διαγωνισμού του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ακολούθησε η απονομή των βραβείων και η παράδοση των σχετικών τιμητικών διπλωμάτων στους βραβευθέντες. 

Το τρίτο βραβείο ποιήσεως δόθηκε για την ποιητική σύνεση με την επωνυμία «Υμνογραφία στη Βοιωτική Γη –της Ευστεφανωμένης» στον συμπολίτη μας και Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας Γιώργο Κωσταγιάννη, ο οποίος σε αντιφώνησή του κατά την εκδήλωση ευχαρίστησε το Προεδρείο και την κριτική επιτροπή, τον Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και Πάσης Ελλάδων κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του και όλους  παρευρισκόμενους, ενώ αφιέρωσε το βραβείο του στις δισέγγονές του Σοφία Θρ. Μίχου και Αρτέμιδα Παύλου Πολυχρονοπούλου. 

Να σημειωθεί πως είναι γνωστό το ευρύτατο εθνικό, κοινωνικό και μορφωτικό έργο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ο παλαιότερος επιζών Σύλλογος και Ίδρυμα από το 1865, με εξέχουσες πνευματικές, κοινωνικές και επιστημονικές Διοικήσεις. 

Συνέβαλε και συμβάλει κατά καιρούς σε εκδηλώσεις Εθνικού, Επιστημονικού και Κοινωνικού Ενδιαφέροντος. 

Συνέβαλε στην σύνταξη νέων κωδίκων και στην ανασύνταξη της αστικής και ποινικής νομοθεσίας της Χώρας μας. 

Διατηρεί και αγκαλιάζει τους νέους απόρους με σχολές, βιβλιοθήκες. 

Εκδίδει το περιοδικό «Παρνασσός», δημιούργησε την «Επιτερίδα» και ανέλαβε την απονομή βραβείων του «Καλοκαιρίνειου» θεατρικού και «Φιλαδέλφειου» ποιητικού διαγωνισμού. 

Από την βραβευμένη πολυσέλιδη ποιητική σύνθεση «Υμνογραφία στη Βοιωτική Γη –της Ευστεφανωμένης» του Γιώργου Κωσταγιάννη –που τόσο εγκωμιαστικά αναφέρθηκε η σεβαστή κριτική επιτροπή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα. 


ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΓΗ

«ΤΗΣ ΕΥΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΗΣ»


ΟΔΟΙΠΟΡΕ –ΔΙΑΒΑΤΗ 

ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΘΕ ΝΑ ΣΕ ΞΕΝΑΓΗΣΩ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ 

ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΔΕΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΘΕΗ ΓΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

ΘΕΩΝ ΗΜΙΘΕΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΜΩΝ 

ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑΣ 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ 

ΠΟΥ Η ΔΟΞΑ ΚΑΙ Η ΦΗΜΗ ΤΗΣ 

ΑΕΝΑΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 

ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. 

ΜΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΟΥΣ 

ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ 

ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ 

ΜΕ Τ’ ΑΣΠΡΑ ΤΗΣ ΑΛΟΓΑ 

ΚΑΙ ΜΕ ΗΝΙΟΧΟ ΤΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΦΑΕΘΩΝΑ 

ΜΕ ΔΡΟΣΙΑ ΝΑ ΡΑΙΝΕΙ 

ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 

ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΑΛΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑ 

-ΕΚΕΙ –ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΠΩΣ Η ΓΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΣ

ΜΕ ΘΡΥΛΟ ΚΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 

ΚΙ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΘΥΜΙΑΤΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ. 

ΝΑ ΔΙΑΛΑΛΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

ΩΣ ΑΛΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ 

ΠΩΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 

ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. 

ΠΩΣ Ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΗΝΙΟΧΟΣ 

ΜΕ Τ’ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΛΙΑΣ 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ Σ’ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΕΛΝΕΙ 

ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου