13/9/22

ΛΙΒΑΔΕΙΑ 48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή λαού και νεολαίας των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Λιβαδειά, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη.

Στο χώρο του Φεστιβάλ το ενδιαφέρον του κόσμου τράβηξε  η έκθεση με θέμα τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου και στο βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

 Ξεχωριστή θέση είχε η "γωνία ΕΠΑΛ", με την δική της έκθεση «τα ΕΠΑΛ… αλλιώς», που αποτέλεσε σημείο συνάντησης των μαθητών, συζήτησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο και ιδιαίτερα την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. 

Στον δικό τους χώρο, οι μικροί φίλοι του Κόκκινου Αερόστατου, από νωρίς είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν χειροτεχνίες, να απασχοληθούν δημιουργικά με διάφορες δραστηριότητες ενώ ξεχώρισε το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε  με συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «Ανόθευτα Όνειρα».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Νικολίνα Φάσσα, μέλος του Γ.Π. Ανατ. Στερεάς & Εύβοιας, η οποία κάλεσε τη νεολαία της περιοχής να μην συμβιβαστεί με το μέλλον που της ετοιμάζουν και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, απηύθυνε κάλεσμα στον λαό και την νεολαία για συμπόρευση με το ΚΚΕ στα σωματεία, στους χώρους εκπαίδευσης, στους καθημερινούς αγώνες, στις κάλπες όποτε και να στηθούν.  

«Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους.  Θα αποδεχτούμε ότι είμαστε απλά μια άτυχη γενιά που "της έτυχαν όλα";  Ας αναρωτηθούμε, είναι φυσιολογικό να ζούμε συνεχώς μέσα στην ανασφάλεια, να ζούμε με το... κάθε πέρσι και καλύτερα", τόνισε. 

Ανάμεσα σε άλλα στάθηκε «στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων μιλώντας γενικά για τον "δύσκολο χειμώνα που έρχεται" να  προετοιμάσουν το έδαφος για "νέες θυσίες", για να βάλει ακόμα μια φορά ο λαός και η νεολαία πλάτη για "να περάσουν τα δύσκολα".  Οι χειμώνες όμως δεν είναι το ίδιο δύσκολοι για όλους”, είπε.

Και πρόσθεσε: “Ο βαρύς χειμώνας για τον λαό για κάποιους είναι κατακαλόκαιρο!  Για τους ενεργειακούς ομίλους που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται (μόνο η Motor Oil, στο πρώτο εξάμηνο του έτους αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 465%), τους εφοπλιστές που βγάζουν δισεκατομμύρια μεταφέροντας το πανάκριβο LNG, τους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους που παίρνουν δισεκατομμύρια για "πράσινες" μπίζνες και ανεμογεννήτριες που έχουν γεμίσει κάθε βουνό, όπως εδώ δίπλα στον Ελικώνα”.

Αναφερόμενος στα μεγάλα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της περιοχής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της στέγασης επισημαίνοντας ότι  «δίπλα στα πανάκριβα νοίκια, σε όλα τα πανεπιστήμια της Στερεάς, στην Λαμία, στην Θήβα, δεν υπάρχει καν φοιτητική εστία».  

 Τέλος, στάθηκε στο γεγονός ότι «πολλοί εργάτες και εργάτριες, νέοι και νέες, και εδώ στη Λιβαδειά έκαναν το βήμα και συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ, με το ΠΑΜΕ, στα Σωματεία, στους χώρους δουλειάς, ανέδειξαν ταξική αγωνιστική διοίκηση στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς. Μπορούν να διεκδικήσουν από καλύτερη θέση τα δικαιώματά τους, γιατί θα έχουν δίπλα τους ένα σημαντικό στήριγμα, το Εργατικό Κέντρο, απέναντι στην  πολιτική της κυβέρνησης, στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

Ακολούθησε η μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι από τους Γιώργο Πούλο, Θέμη Παπαϊωάννου και Αγγέλα Παπαδά.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου