3/8/22

Ιστορική Αναβίωση Μάχης των Πλαταιών

 

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο πραγματοποιήθηκε στον ιερό χώρο των Πλαταιών. Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης της εβδομάδας βιωματικών δράσεων για τα 2.500 χρόνια από την Ιστορική Μάχη των Πλαταιών, η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σε συνεργασία με τον σύλλογο αναβιωτών «Hoplologia», τον Δήμο Θηβαίων, τον Δημοτικό Οργανισμό Δήμου Θηβαίων(ΔΟΘ) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταιών «Ωερόη».

Εντυπωσιακή παρουσία οι αναβιωτές του Συλλόγου «Hoplologia», οι οποίοι ντυμένοι σαν Έλληνες οπλίτες έδωσαν μια μικρή γεύση των γεγονότων εκείνης της εποχής. 

«Το 479 π.Χ. οι Έλληνες, αν και σημαντικά λιγότεροι σε αριθμό, κατάφεραν να συντρίψουν τον πολυάριθμο στρατό των Περσών. 2.500 χρόνια μετά, το μήνυμα μιας από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας παραμένει διαχρονικό στο πέρασμα των αιώνων: Μερικές φορές, αρκεί μόνο η θέληση, το θάρρος και η τόλμη για να συμβεί αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάσθηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. 

Στα ιστορικά γεγονότα μιας από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας, κ. Αλεξάνδρα Χαραμή.

Την εκδήλωση έναρξης των βιωματικών δράσεων τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες της Βοιωτίας κι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος επισκεπτών. 

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου και Γιώργος Μουλκιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπυρίδων Νικολάου, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Σωτήρης Δρένιος, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Ντασιώτης. Εκ της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Πλαταιών, κ. Αλέξης Φίλης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, o Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Τάσος Καμούτσης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ, κ. Μαρίνα Κατσιμίχα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Χαλβατζής, Θωμάς Κιούσης και Παναγιώτης Περαματζής, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαταιών, κ. Αλέξανδρος Μπέκας. Εκ των σωμάτων ασφαλείας, στην εκδήλωση παρέστη η διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θηβών, αντιπύραρχος κ. Σταυρούλα Μαλλίρη.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου