14/6/22

Συνέντευξη του… Λιβαδείτη Αλεξάντερ Πέιν φιλοξένησε η «Καθημερινή»

 «Ιδιαίτερα υπερήφανος που έγινε επιτέλους Έλληνας πολίτης πριν από λίγο καιρό», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Ελληνοαμερικάνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γνωστός ως Αλεξάντερ Πέιν με καταγωγή από τη Λιβαδειά, το Αίγιο και τη Σύρο. 


«Κατ’ αρχάς, νιώθω πως τα κατάφερα. Δεν είναι και μικρή η γραφειοκρατία που προηγείται για να φτάσει ένας απόγονος Ελλήνων να γίνει Έλληνας και αυτός. Και οι δύο παππούδες μου ήταν γεννημένοι στην Ελλάδα, όμως για να τεκμηριωθεί αυτό έπρεπε να βρω τα δικά τους δημοτολόγια, πιστοποιητικά βαπτίσεων, γάμου και ό,τι άλλο φαντάζεστε. Ο πατέρας του πατέρα μου ήταν από ένα μικρό χωριό κοντά στο Αίγιο, την Κρόκοβα, και δεν εντοπίσαμε τίποτε εκεί, μάλλον διότι όλοι οι κατάλογοι καταστράφηκαν από τους Γερμανούς στην Κατοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Έτσι πήγαμε στη Λιβαδειά, δηλαδή στον πατέρα της μητέρας μου. Εκεί καταφέραμε να βρούμε άκρη. Τέλος πάντων, τέλος καλά όλα καλά, οφείλω πολλά στον Στράτο Ευθυμίου, τον πρόξενο στη Βοστώνη, που έτρεξε πολύ για να γίνω Έλληνας και εγώ».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Ξέρετε, πολλά χρόνια επιθυμούσα να αποκτήσω την υπηκοότητα. Ελεγα μέσα μου: Θα είναι κουλ να ‘μαι Έλληνας και με επίσημα χαρτιά. Όμως τελευταία προστέθηκε ένας ακόμη λόγος. Επαγγελματικά θέλω να γυρίζω όλο και περισσότερες ταινίες στην Ευρώπη· σκέφτομαι στο μέλλον να μην είναι τόσο στην Αμερική, αλλά σε διάφορες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και βέβαια στην Ελλάδα. Οπότε το ελληνικό διαβατήριο εκτός από υπερηφάνεια είναι και ένα “εργαλείο” για τη δουλειά μου. Οπωσδήποτε αγαπώ πολύ τη χώρα των προγόνων μου, βέβαια, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εσείς. Χάρη στην κόρη μου τώρα πια ταξιδεύω πολύ πιο συχνά στα πάτρια και περνάω περισσότερο χρόνο».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν ορκίστηκε Έλληνας πολίτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη στις 7 Φεβρουαρίου 2022 τρείς ημέρες πριν συμπληρώσει τα 61 του χρόνια. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου