28/6/22

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί την παράκαμψη της Αράχωβας

 

Η αποσυμφόρηση της Αράχωβας από τα οχήματα που κατευθύνονται στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, φαίνεται πως δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Όπως έγινε γνωστό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσκαλεί σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάθεση της σύμβασης «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 128 του Ν. 4412/2016 για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών για τη δημοπράτηση του έργου: «Κατασκευή της Παράκαμψης Αράχωβας», οι οποίες αφορούν σε στατικές, συγκοινωνιακές και υδραυλικές μελέτες καθώς και στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης»

Το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αράχωβας, αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού «Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα» με συνολικό μήκος περίπου 3,7 χλμ. και περιλαμβάνει μία οδική σήραγγα κυκλοφορίας οχημάτων διπλής κατεύθυνσης μήκους περίπου 1,6 χλμ., μία διαμήκη και τέσσερις εγκάρσιες σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους περίπου 1,4 χλμ., δύο ανισόπεδους κόμβους, ένα ισόπεδο κόμβο, οκτώ γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, συνυπολογιζόμενου του κόστους κατασκευής και των απαλλοτριώσεων.

Η ολοκλήρωση του έργου θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στη περιοχή, ενώ θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σημειώνεται, δε, ότι η κατασκευή οδικής σήραγγας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ κατά τη διάρκεια υλοποίησής της θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου