28/6/22

Α. Μουντάκης Πρόεδρος Ε.Ι.Ε.Τ.: Ζητάμε άμεσο και καίριο χτύπημα στον αθέμιτο ανταγωνισμό και ουσιαστικά μέτρα στήριξης στον Περιφερειακό Τύπο

Στην διημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά, παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κ. Αντώνης Μουντάκης.


Ο κ. Μουντάκης κατέθεσε τις προτάσεις της Ε.Ι.Ε.Τ. τόσο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου όσο και στον Γενικό Επικοινωνίας - Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη για το νέο σχέδιο Νόμου που αφορά το νέο Μητρώο Τύπου, αλλά και τα μέτρα στήριξης προς τις περιφερειακές εφημερίδες που σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

“Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στον Ν. 3548/2007 καθώς θεωρούμε πως η παραμικρή αλλαγή θα επιφέρει σωρεία λουκέτων στον εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο. Κι αυτό γιατί, από το 2007 μέχρι σήμερα δεχτήκαμε πολλά και μεγάλα πλήγματα, όπως: η κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών, σημαντικό «ψαλίδισμα» στις δημοσιεύσεις διακηρύξεων, προκηρύξεων κ.α., μείωση των διακινούμενων φύλλων μας μέσω των ΕΛΤΑ (σε 400, τα οποία μάλιστα είτε δεν φτάνουν ποτέ στον παραλήπτη τους είτε με μεγάλη καθυστέρηση), επιβολή 2% επί του τζίρου μας υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και  εσχάτως: αύξηση κατά 30-40% στην εκτύπωση (τυπογραφείο, χαρτί, υλικά κ.α.), καθώς και στην διανομή των εφημερίδων μας (καύσιμα)”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μουντάκης.

Και πρόσθεσε: “Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την γενική κρίση στον έντυπο τύπο, την γενικότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα τα 12 τελευταία χρόνια, καθώς και τη γιγάντωση του αθέμιτου ανταγωνισμού που καλλιεργείται κυρίως από ιστοσελίδες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν καν φορολογική υπόσταση. Δεν δύναται να σηκώσουμε επιπλέον βάρη κι αυτό που ζητάμε είναι άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης". 

Ο κ. Μουντάκης κατέθεσε τις προτάσεις της Ε.Ι.Ε.Τ., ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αποσταλεί επικαιροποιημένο το σχετικό υπόμνημα στον κ. Οικονόμου και τον κ. Γαλαμάτη με τις προτάσεις της Ένωσης.


Μέτρα στήριξης του περιφερειακού τύπου ανακοίνωσε στην διάρκεια της διημερίδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μίλησε για την σημασία του περιφερειακού τύπου και αναφέρθηκε στις δράσεις στήριξης του με ενισχύσεις που αφορούν το κόστος του χαρτιού αλλά και το μεταφορικό κόστος. Παράλληλα όπως είπε άμεσα θα δοθεί προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Μητρώου των μέσων ενημέρωσης, ενώ προανήγγειλε μια πρωτοβουλία – πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ψηφιακού εξοπλισμού των μέσων ενημέρωσης.

«Ο περιφερειακός τύπος είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός κρίκος της πολυφωνίας ,του πλουραλισμού, της ελευθεροτυπίας που χαρακτηρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον τόπο μας. Αναδεικνύει ειδήσεις , προβάλλει ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί μέσο έκφρασης των ανθρώπων στην περιφερειακή Ελλάδα και αυτό ακριβώς είναι που έχει χτίσει την πιο ακριβή σχέση, τη σχέση δηλαδή μεταξύ των πολιτών και των έντυπων μέσων, είναι αυτό που έχει οδηγήσει τον περιφερειακό τύπο να μείνουν μακριά από τον πειρασμό των fake news,τον κιτρινισμό και να υπηρετούν μια δημοσιογραφία αρχών που είναι προς όφελος και του κλάδου και των τοπικών κοινωνιών”, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Και συμπλήρωσε: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από τα έργα και τις παρεμβάσεις της κεντρικής εξουσίας είτε αυτό αφορά κατασκευαστικά έργα είτε αφορά υπηρεσίες που βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων στην περιφερειακή Ελλάδα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα, από την ανάδειξη ενός προβλήματος από το αίτημα μιας ομάδας πολιτών. Αυτό ακριβώς οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το θωρακίσουμε για να αντέξει την αλλαγή του τοπίου και τις πιέσεις της συγκυρίας”. 


Για θεσμικό έλλειμμα θωράκισης του Τύπου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος -στον απόηχο των ανακοινώσεων για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου, που έκανε ο κ. Οικονόμου-, περιέγραψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για «ένα μεγάλο, ανοιχτό, αέναο φόρουμ», στο οποίο "θα συμμετέχουν οι άνθρωποι του περιφερειακού Τύπου και άλλοι θεσμικοί φορείς στοχεύοντας, όπως υπογράμμισε, στην «αυτορύθμιση» του χώρου", ενώ τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Ενώσεις, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης να είναι ουσιαστικά και να δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις τύπου. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου