14/6/22

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Δίστομο

Εν μέσω μέτρων πρόληψης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων «genesis» που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο πλαίσιο της επετείου των 78 χρόνων από την σφαγή της Μαρτυρικής κωμόπολης του Διστόμου κορυφώθηκαν την Παρασκευή 10 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου αντί για το Μαυσωλείο.


Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τέλεση Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, κομμάτων, αυτοδιοικητικών, συλλόγων και φορέων.

 «Η ειρήνη του Θεού να πρυτανεύσει και να βασιλεύσει στις καρδιές των ανθρώπων και των λαών για να έχουμε ευημερία πρόοδο και ευτυχία. Εμείς εδώ κρατούμε την ιστορική μνήμη και αντιστεκόμαστε στη λήθη. Θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα της σφαγής αλλά και όλων εκείνων που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα του τόπου μας», επεσήμανε ο κ. Γεώργιος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου σημείωσε: «Είναι μέρα εθνικής μνήμης, περισυλλογής, θλίψης για τους αδικοχαμένους κατοίκους του Διστόμου. Είναι μία ημέρα που πρέπει όλους να μας κάνει να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε ποτέ και να υποσχεθούμε όλοι σε όλους ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά τέτέτοιες θηριωδίες και απάνθρωπες πράξεις».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας είπε σχετικά: «Είναι μία ιστορική μέρα, ημέρα μνήμης και τιμής για τους σφαγιασθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα. Έχουμε όλοι μία υποχρέωση απέναντι στην ανθρωπότητα, στον πολιτισμό, να διακηρύξουμε σήμερα εδώ από αυτό το Μαρτυρικό Δίστομο ένα μήνυμα ειρήνης και ανθρωπιάς, ποτέ πια πόλεμος»

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου είπε μεταξύάλλων:  «Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για να τιμήσουμε την μνήμη των νεκρών από τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Θα τιμούμε πάντα αυτή τη μνήμη μέχρι την τελική δικαίωση

Η μάχη ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και του φασισμού, με ασπίδα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, είναι διαρκής και πάντα επίκαιρη».

Ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος δήλωσε: «Το Δίστομο είναι μέρος της συλλογικής εθνικής μνήμης, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και σημείο μηδέν για την ανθρώπινη θηριωδία.» και συμπλήρωσε: «Όμως εκκρεμεί η δικαίωση, για επανόρθωση και αποκατάσταση για τα εγκλήματα που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς. Η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα που αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και ένωσε τους Έλληνες έχει βάλει τη σφραγίδα του στην διεκδίκηση των επανορθώσεων. Η απόδοση δικαιοσύνης για το Δίστομο, είναι ταυτισμένη με την ιστορία μας, αλλά και με τον αγώνα για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε: «Είναι μέρα τιμής, μνήμης, σεβασμού στα θύματα ενός αποτροπιαστικού εγκλήματος του ναζισμού. Εμείς στο συνέδριο μας καταθέσαμε ψήφισμα που έγινε ομόφωνα δεκτό για τις γερμανικές επανορθώσεις, είναι πλέον καιρός με ενότητα η Ελληνική Δημοκρατία να διεκδικήσει αυτά τα οποία δικαιούμαστε».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είπε: «78 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των εκατοντάδων σφαγιασθέντων αλλά και για να κρατήσουμε και ζωντανή τη μνήμη και να στείλουμε ένα μήνυμα για την ειρήνη, τη δικαίωση και για όλα αυτά τα τεράστια σύμβολα που εκπέμπει το Δίστομο.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθάς επεσήμανε: “Μετά από δύο χρόνια μπορέσαμε όλοι να τιμήσουμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων στο Δίστομο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα ότι η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδος και ότι πρέπει να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή για να μην ξαναγίνουν πάλι τέτοια εγκλήματα όπως έγιναν στο Δίστομο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χρειάζεται συνεχής αγώνας διότι ο ναζισμός κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία του. Το μήνυμα λοιπόν είναι ποτέ ξανά ναζισμός ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά πόλεμος”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου