14/6/22

Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας: Προτάσεις για την υποστελέχωση των Δήμων

Στη Σκύρο, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με διευρυμένη σύνθεση καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ψηφιακός μετασχηματισμός, οικονομικά και υποστελέχωση των υπηρεσιών ήταν τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τους Δημάρχους της Στερεάς.


Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., Νίκος Σουλιώτης μεταξύ άλλων έθεσε υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Δήμων.

«Όλοι οι Δήμοι μας ανεξαιρέτως είναι υποστελεχωμένοι. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις Δ.Ε.Υ.Α. μας, αλλά και στα υπόλοιπα Νομικά μας Πρόσωπα. Η απαγόρευση των προσλήψεων μετά την οικονομική κρίση και οι συνεχείς αποχωρήσεις εργαζομένων, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε μέσω της κινητικότητας, μας έχουν φέρει στο σημείο να λειτουργούμε με προσωπικό λιγότερο από 60% των οργανικών μας θέσεων, μεσοσταθμικά. Επίσης το προσωπικό μας είναι «γερασμένο» και δεν το λέω υποτιμητικά, απεναντίας βλέπω ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών και να αδυνατούν καθώς δεν έχουν το σχετικό υπόβαθρο”, σημείωσε ο κ. Σουλιώτης. 

Και πρόσθεσε: “Οι Δήμοι μας έχουν ανάγκη από νέα μυαλά, με υψηλή εξοικείωση με την τεχνολογία. Το πάντρεμα παλιών και νέων εργαζομένων, πιστεύω ότι θα δώσει νέα ώθηση στην αποτελεσματικότητά μας. Παράλληλα πρέπει να μπει ένα φρένο στις αθρόες αποχωρήσεις, μέσω της κινητικότητας και να εξορθολογιστεί το πλαίσιο”.

Το σχέδιο της Π.Ε.Δ., το οποίο εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με σκοπό να προωθηθεί στην Κ.Ε.Δ.Ε. για την ενσωμάτωση των προτάσεων όλων των Δήμων της χώρας, προβλέπει επιγραμματικά τα εξής: 

1. Να επιταχυνθεί η έκδοση αποτελεσμάτων και οι προσλήψεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού 13Κ/2021.

2. Να δημοσιευθεί άμεσα ο διαγωνισμός που έχει εξαγγελθεί στη βάση των αιτημάτων των Δήμων σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό των Δήμων έως και το 2023.

3. Να επικαιροποιηθούν οι Οργανισμοί Λειτουργίας των Δήμων και τον Νομικών τους Προσώπων μέχρι το τέλος του 2022 και να υπάρξει στόχευση κάλυψης τουλάχιστον του 80% των θέσεων έως το τέλος του 2023. Στόχος μέχρι το 2025 να καλυφθεί το 100% των οργανικών θέσεων.

4. Να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία προκήρυξης εποχικών θέσεων (6μηνα) δύο φορές ανά έτος (προσλήψεις χειμερινής περιόδου και προσλήψεις καλοκαιρινής περιόδου).

5. Κατά τη διαδικασία πρόσληψης σε θέσεις ορισμένου χρόνου και εποχικού χαρακτήρα (χειριστές μηχανημάτων, καθαριότητα, κλπ) τα άτομα που είχαν προσληφθεί και είχαν παράσχει εργασία εντός του τελευταίου 12μήνου αποκλείονται. Να υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης των ατόμων αυτών σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτηθέντων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς κάλυψη θέσεων, προκειμένου οι θέσεις αυτές να μη μένουν κενές.

6. Η εντοπιότητα να αποτελεί βασικό κριτήριο για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

7. Να καταβάλλεται απολογιστικά και όχι προκαταβολικά το ποσό συμμετοχής των Δήμων στα Προγράμματα Απασχόλησης.

8. Να θεσπιστεί «Κινητικότητα Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στην οποία θα συμμετέχουν μόνο οι Δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα (Δ.Ε.Υ.Α., Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, κλπ).

9. Κινητικότητα. Προτεινόμενες αλλαγές στην παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 4440/2016, όπως ισχύει:

i. Για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη διαδικασία επιλογής, καθώς και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 75% (αντί για 65%) επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου, στο οποίο ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνονται υπάλληλοι, οι οποίοι απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια, όπως ιδίως, άνευ αποδοχών, υπηρεσιακής εκπαίδευσης ή είναι αποσπασμένοι σε άλλον φορέα.

ii. Ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., των Οικονομικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και των Υπηρεσιών Δόμησης των Ο.Τ.Α. απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου το ελάχιστο ποσοστό πληρότητας των θέσεων θα είναι 85% (ισχύει μόνο για τις Τεχνικές Υπηρεσίες). 

10. Καθολική εφαρμογή της πρόβλεψης: «Οι αποδοχές του αποσπασμένου υπαλλήλου καταβάλλονται από την υπηρεσία υποδοχής». Στις περιπτώσεις Διαχειριστικών Αρχών, κλπ οι αποδοχές να καλύπτονται από τον υπερκείμενο φορέα, π.χ. Περιφέρεια, Υπουργείο, κλπ.

11. Στις περιπτώσεις απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης, στις οποίες τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων ή συμβιούντων υπηρετεί σε νησιωτικό, ορεινό ή παραμεθόριο Δήμο, να αποσπάται υποχρεωτικά ο έτερος σύζυγος ή συμβιών.

12. Σε όλες τις περιπτώσεις απόσπασης ή μετάταξης, η παρέλευση 2 μηνών από το αίτημα για σύμφωνη γνώμη Οργάνων, Επιτροπών κλπ για την ολοκλήρωση της μετάταξης ή της απόσπασης να θεωρείται σιωπηρή αποδοχή/ έγκριση.


Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε έμφαση και στην αναγκαιότητα λειτουργίας ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στην έδρα του κάθε Δήμου καθώς και στην ευαισθητοποίησης πολιτών και επαγγελματιών για την πρόληψη πυρκαγιών

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου