30/5/22

Αυτοψία της ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη στα έργα των αρχαιολογικών χώρων Ορχομενού

Aυτοψία στα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Ορχομενού πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Γ.Γ. του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, τους αρμόδιους διευθυντές, προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, Αναστήλωσης  Βυζαντινών μνημείων και Μεταβυζαντινων μνημείων Θέμη Βλαχούλη, την προϊσταμένη της Εφορίας αρχαιοτήτων Αλεξάνδρα Χαραμή και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και  της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θήβας.


Την υπουργό υποδέχθηκε η Δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, οι αντιδήμαρχοι Ορχομενού Γρηγόρης Ξηρογιαννης, Κωνσταντίνα Καράλη και Νώντας Τσιγαρίδας, δημοτικοί σύμβουλοι και ο εφημέριος του Ι.Ν. της Παναγίας της Σκριπούς.

Η υπουργός με αποφασιστικό και άμεσο τρόπο επίλυσε βασικά προβλήματα που καθυστερούσαν την πορεία εξέλιξης του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου και απαίτησε  από την εφορία  αρχαιοτήτων Θήβας  την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την έγκαιρη παράδοσή του μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου.

Παράλληλα και μέσω των υπαρχουσών χρηματοδοτήσεων με την παρέμβαση  της καθώς και με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού επιλύθηκαν προβλήματα που καθυστερούσαν τις προγραμματικές συμβάσεις της Γ φάσης του έργου  που αφορούσε την ανάπλαση  του αύλειου χώρου  καθώς και την αναστήλωση  των κελιών  της Παναγίας Σκριπούς όπως  επίσης  συμφωνήθηκε  και  χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσού 60.000 ευρώ για την αντικατάσταση  τμήματος της σκεπής του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς

Η ετοιμότητα του Δήμου Ορχομενού να ανταποκριθεί στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έθεσε η υπουργός Πολιτισμού σε συνδυασμό με τις πιέσεις της προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της εφορίας Αρχαιοτήτων για το έργο του αρχαίου θεάτρου και τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Στερεάς για την ομαλή ροή χρηματοδότησης των έργων σε όλες τις φάσεις του, εγγυώνται την απρόσκοπτη εξέλιξη του εμβληματικού αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού και την παράδοσή του στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής στα τέλη του 2023.

“Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, αυτός ο αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος, θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός πόρος για την περιοχή, αλλά και ως αναπτυξιακός πόλος, ο οποίος θα αποδώσει και οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Στο τέλος του 2023 θα δούμε την περιοχή και το αρχαίο θέατρο να παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με τα μνημεία αναδεδειγμένα, τον αρχαιολογικό χώρο να αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής αστικής παρέμβασης”, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Ο Φ. Σπανός ευχαρίστησε την κα Υπουργό και όλα τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού “για την πολύ παραγωγική συνεργασία” σημειώνοντας οτι προκειται για μια παρέμβαση με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 6,5 εκ. ευρώ σε 5 έργα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

“Ολοκληρώσαμε μια σύσκεψη εργασίας στο πλαίσιο του έργου Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού προϋπ 6.400.000€. Πρόκειται για ένα μοναδικό Αρχαιολογικό Πάρκο το οποίο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό μνημειακό σύνολο,μεγάλης πολιτιστικής αξίας.

Ένα έργο που πιστεψαμε,σχεδιάσαμε ,χρηματοδοτήσαμε και γι' αυτό  αισθανόμαστε υπερήφανοι”, επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά

Η δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη ευχαρίστησε την υπουργό και τους συνεργάτες της  καθώς  και τον Περιφερειάρχη για την αποφασιστική τους στάση έναντι του έργου και μεταξύ άλλων τόνισε: “Η ανάδειξη της ιστορίας του Ορχομενού μέσω του οραματικού έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και η διασύνδεση του με την Ακρόπολη του Γλα και το μνημείο του Σύλλα,  το ναό του Απόλλωνα  το σπήλαιο του Σαρακηνού  ,τα εξαίρετα και μοναδικά βυζαντινά μνημεία του Δήμου μας και η νέα μας πρόταση για την πλήρη αναμόρφωση των Πηγών των Χαρίτων αποτελούν το πρώτο σταθερό αναπτυξιακό βήμα του Ορχομενού στο μέλλον”. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου