15/3/22

Παρεμβάσεις της ΕΙΕΤ για τα ζητήματα του κλάδου

Κύκλο εποικοδομητικών επαφών πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΕΤ το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου 2022 στην Αθήνα, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που απασχολούν όλους τους συναδέλφους μας. 


Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, το νέο ΔΣ της ΕΙΕΤ είχε συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, στον οποίο ανέφερε τα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν, όπως: 

*Η εξαίρεση των ιδιοκτητών των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων από τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ παρ’ ότι καταβάλουν το 2%, το οποίο για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα «χαράτσι» που όμοιο του δεν έχει επιβληθεί σε κανέναν άλλο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας. 

*Η άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 - 12/2020 και κλήθηκαν να τις καταβάλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Για τα δύο παραπάνω θέματα προτάθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, Υπουργείο Εργασίας, ΕΔΟΕΑΠ, Ενώσεις Τύπου, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης), έτσι ώστε το θέμα τα λυθεί οριστικά).  

*Την διαχρονική στήριξη του Περιφερειακού Τύπου (έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις) που πλέον είναι πιο αναγκαία από ποτέ καθώς τους τελευταίους μήνες τα έξοδα εκτύπωσης των εφημερίδων εκτοξεύτηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολλοί  να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

*Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξόφληση των Τιμολογίων της καμπάνιας του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ, και η εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, ενώ υπάρχει και η επιβάρυνση με τους σχετικούς φόρους.

*Την πρωτοφανή δυσλειτουργία των ΕΛΤΑ στην διανομή των εφημερίδων μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς συνδρομητές

*Την μη εφαρμογή της κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στην Περιφέρεια, κάτι που στερεί εδώ και χρόνια σημαντικούς πόρους από τις εφημερίδες μας. 

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να αναφερόμαστε μόνο σε προβλήματα και μάλιστα προβλήματα που έχουν βαλτώσει διαχρονικά. Θα ήταν ευχής έργον αν η σημερινή μας συνάντηση είχε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Να αναφερόμασταν δηλαδή σε θέματα αναβάθμισης των επιχειρήσεων μας, κάτι που είναι αναγκαίο για την προσαρμογή στη νέα εποχή. Όμως, όσο μας απασχολούν τα χρόνια προβλήματα μας, κάθε τι άλλο περνάει σε δεύτερη μοίρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. Αντώνης Μουντάκης 

Ο κ. Γαλαμάτης, αφού ευχήθηκε μια καλή συνεργασία μεταξύ της ΓΓΕ – ΓΓΕ και της Ε.Ι.Ε.Τ., επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό - αρμόδιος σε θέματα Τύπου κ. Οικονόμου έχουν επεξεργαστεί τα αιτήματα της Ε.Ι.Ε.Τ., μέσω των σχετικών υπομνημάτων που τους είχαμε στείλει, και έχουν την πρόθεση να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ακόμη συνεργάτες του κ. Γαλαμάτη, αλλά και οι κ.κ. Μπακογιάννης και Τσιώρος, συνεργάτες του υφυπουργού στον πρωθυπουργό – αρμόδιο, σε θέματα Τύπου κ. Οικονόμου. 

Την Παρασκευή το πρωί το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ είχε συνάντηση με τον βουλευτή και πρ. Υπουργό Θεόδωρο Ρουσόπουλο, με τον οποίο υπάρχει μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης και στήριξης των δίκαιων αιτημάτων και το απόγευμα της Πέμπτης το Δ.Σ. συνεδρίασε στα γραφεία της Ένωσης όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ΕΙΕΤ, αλλά τον σχεδιασμό δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και αφορούν τα προβλήματα των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου