8/3/22

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, το Ιερό Προσκύνημα «ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ», της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος στην πόλη της Λειβαδιάς, οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου, με την ευκαιρία της ιερής μνήμης του.


 Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, παραμονή της εορτής, όπως σημειώνει η σελίδα της Μητρόπολης imtl.gr, με ιδιαίτερη κατάνυξη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Ρηγίνου έγινε η υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Εφραίμ του κατουνακιώτου και ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου και Ιεροκήρυκας της Μ.Θ.Λ.Α., πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σιλουανός Πεπονάκης.

Ο π. Σιλουανός μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι  «Ο άνθρωπος που θα γευθεί το μυστήριο της Εκκλησίας, αποκτά χάρη, ευλογία και αγιασμό, αλλά και ιστορική μνήμη σε κάθε επίπεδο και τομέα της ζωής. Και είναι αυτό σημαντικό ειδικά σήμερα που επιχειρείται αποϊεροποίηση των πάντων κατάργηση της μνήμης και επιβολή της λήθης. Είναι ανάγκη να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, να αποκτήσουμε επίγνωση της θείας μας προέλευσης που είναι η δημιουργία μας από τον Θεό, αλλά και του θείου μας προορισμού που είναι η επιστροφή στην αγκαλιά του Θεού που αγαπά και περιμένει τον άνθρωπο”. 

Και πρόσθεσε: “Ο Άγιος Ρηγίνος είναι ένας τέτοιος άνθρωπος που δεν τον παρέσυρε το ρεύμα της εποχής του, ενώθηκε με τον Θεό και μαρτυρεί από τα βάθη των αιώνων τον αληθινό άνθρωπο. Αλλά και ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης που τμήμα των ιερών του λειψάνων προσκυνούμε σήμερα, από την σύγχρονη πραγματικότητα μαρτυρά την ίδια αλήθεια, ότι ο άνθρωπος γίνεται αληθινός μόνο μέσα από την πίστη και την ελευθερία που παρέχει ο Χριστός σε όσους τον ακολουθούν”.

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, τελέστηκε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας από τον Σεπτό Ποιμενάρχη  κ. Γεώργιο και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γεώργιος Θανάσου, όπου αναφέρθηκε στις έννοιες της Μαρτυρίας και του Μαρτυρίου του Αγίου Ρηγίνου, αλλά και όλων των μαρτύρων της πίστεώς μας. 

Ακολούθως ο κ. Γεώργιος  αφού ευχαρίστησε θερμά τον εφημέριο του ναού π. Αλέξιο Σαμαρτζή και τους συνεργάτες του για την άψογη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου, ανέπεμψε δεήσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και γενικά σε όλο τον πλανήτη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέφερε ότι στην δύσκολη αυτή εποχή που διάγουμε, με τις ποικίλες κρίσεις που μας ταλανίζουν (οικονομική, υγειονομική, πολιτισμική, πνευματική), η προσέγγιση των αγίων της Εκκλησίας μας, όπως του Αγίου Ρηγίνου και του Οσίου Εφραίμ, που αυτές τις μέρες έχουμε την τιμή να προσκυνούμε τα ιερά λείψανά τους, καθίσταται περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία και επιτακτική.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου