8/3/22

Θεμελίωση του Κέντρου Κειμηλίων Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’ στα Οινόφυτα

Το θεμέλιο λίθο του Κέντρου Κειμηλίων και Αρχείου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄, στα Οινόφυτα, έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.


Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδας Γεώργιος, ο οποίος αναφερόμενος στη δημιουργία του Κέντρου είπε, ότι είναι καρπός της αγάπης του Αρχιεπισκόπου και του ευχήθηκε «δύναμη και υγεία, να σας έχουμε πολλά χρόνια κοντά μας, να μας στηρίζετε, να μας ενισχύετε, να μας συμβουλεύετε με τη σοφία και διάκρισή σας και πάνω από όλα, κάθε φορά που έρχεστε στην πατρίδα σας θα ανανεώνετε την αγάπη και την ευλογία σας προς εμάς και εμείς την αγάπη μας, το σεβασμό και την αφοσίωσή μας σε εσάς».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι «το έργο αυτό είναι ένα κτήριο που θα στεγάσει το αρχείο το δικό μου, όχι ως προσώπου, αλλά ως Αρχιεπισκόπου» και μοιράστηκε συγκινημένος εικόνες από τότε που ήταν παιδί και ζούσε στα Οινόφυτα.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε: «Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση. Αποφάσισα να κάνω ένα καινούργιο κτήριο που θα έχει το αρχείο, όλης μου της ζωής. Κείμενα, δώρα, ώστε να τα έχουν οι μετά από εμένα. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο αγαπάει κανείς τα παιδικά χρόνια, την πατρίδα που γεννήθηκε, θυμάται τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε μαζί και αυτά τα συναισθήματα με πλημμυρίζουν σήμερα και είμαι πολύ έτσι και συγκινημένος αλλά και ευχαριστημένος. Να ευχηθούμε λοιπόν όλα αυτά που θα γίνουν θα είναι προς όφελος του χωριού που δυστυχώς ελαττώνεται και συσφίγγεται από το ξένο στοιχείο το οποίο είναι ξένο από τη συνείδησή μας και την ύπαρξή μας».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «είναι συγκλονιστικό αυτό που γίνεται. Δεν ξέρουμε ποιο τέλος θα έχει και που σκοπεύει – που στοχεύει. Εμείς δηλώσαμε όχι μόνο τη συμπάθειά μας προς τον Πρέσβη και προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, αλλά τους είπαμε ότι θέσαμε στη διάθεση της πολιτείας όλες τις φιλανθρωπικές δομές που έχουμε, τα ιδρύματα και είμαστε ανοιχτοί αν μας χρειαστούν και αν θέλουν οι άνθρωποι να έρθουν να μείνουν εδώ όσο καιρό χρειάζεται».

Μετά την τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και φιλοξενεί έκθεση παραδοσιακών φορεσιών της σχολής ραπτικής.

Στην συνέχεια, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη, Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο «Χαρούμενα Γενέθλια».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Υπουργός Υποδομών Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου,  η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕBEA Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου.

Επίσης, αποσπάσματα από το παραμύθι διάβασε η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, Κάρμεν Ρουγγέρη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Παρέστησαν, ακόμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, βουλευτές, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου