15/3/22

Ε. Κολιοπούλου: Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Στις επιπτώσεις των επιχειρήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται σε άρθρο της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Ελένη Κολιοπούλου.


“Το  πάγωμα των εμπορικών συναλλαγών με την Ουκρανία λόγω του πολέμου και η επιβολή των πολύ ισχυρών οικονομικών κυρώσεων προς την Ρωσία δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον. Η εισβολή θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και φαίνονται ήδη οι συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική οικονομία” σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Κολιοπούλου.

Και προσθέτει: “Αν και οι επιπτώσεις δεν είναι άμεσα μετρήσιμες, η νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι καθημερινές συγκλονιστικές αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και σε πολλά άλλα  προϊόντα που η Ρωσία και η Ουκρανία είναι κύριοι εξαγωγείς  και η ακόλουθη επίπτωση στον πληθωρισμό, επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και προβληματίζουν την επιχειρηματική κοινότητα”.

Παράλληλα τονίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες δυσμενείς συνθήκες για όλες τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες που έκαναν εισαγωγές ή εξαγωγές σε Ρωσία και Ουκρανία.

Όπως υπογραμμίζει οι επιχειρήσεις των δυο Περιφερειών, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κύρια περιοχή εμβέλειας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας& Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2020, παρουσίασαν άμεση εμπορική δραστηριότητα, σύμφωνα με την οποία: 

1. Οι εισαγωγές της Στερεάς Ελλάδας από τη Ρωσία ανέρχονται σε 251.375 εκατ. ευρώ με κύρια προϊόντα εισαγωγής τα μέταλλα (CN 76 αργίλιο και τεχνουργήματα από αργίλιο και CN72 χυτοσίδηρος, σίδηρος, χάλυβας), δημητριακά και χημικά, ενώ από την Ουκρανία οι εισαγωγές ανέρχονταν σε 43.479 εκατ. ευρώ με κύρια προϊόντα εισαγωγής ελαιώδεις καρπούς (CN12 Σπέρματα και καρποί ελαιώδεις) και λίπη, λάδια ζωικά-φυτικά.

2. Οι εξαγωγές της Στερεάς Ελλάδας προς την Ρωσία ανέρχονται σε 20.435 εκατ. ευρώ με κύρια προϊόντα τα προϊόντα χαλκού και τεχνουργήματα από χαλκό, τις πλαστικές ύλες, τις μηχανές κλπ και προς Ουκρανία σε 13.224 εκατ. ευρώ με κύρια προϊόντα χαλκό και τεχνουργήματα από χαλκό, αργίλιο και τεχνουργήματα από αργίλιο κλπ.

3. Στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι εισαγωγές από Ρωσία ανέρχονται σε 19.819 εκατ. ευρώ με κύρια προϊόντα εισαγωγής δημητριακά, ορυκτά καύσιμα, μέταλλα κλπ και από την Ουκρανία  σε 16.918 εκατ. ευρώ με κύρια προϊόντα, μέταλλα, γυαλί και ανόργανα χημικά προϊόντα.

4. Ως προς τις εξαγωγές η Θεσσαλία εξάγει προς την Ρωσία προϊόντα αξίας 4.233 εκατ. ευρώ κυρίως παρασκευάσματα λαχανικών, κονσέρβες, χυμούς, και στην Ουκρανία 4.200 εκατ. ευρώ κυρίως τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Καταλήγοντας σημειώνει: “Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας μας είναι εξαιρετικά ανήσυχος, παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και συνειδητοποιεί πως όταν βρεθεί μια κανονικότητα  θα ζούμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο”. 


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ