1/3/22

«Όταν τα ποτάμια επιστρέφουν στις πόλεις»

Το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, με την υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, του Δήμου Ξάνθης και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου πραγματοποίησαν στην Ξάνθη επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Όταν τα ποτάμια επιστρέφουν στις πόλεις».


Στην διημερίδα συμμετείχαν εισηγητές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, καθώς φορείς και εκπρόσωποι Δήμων και Συλλόγων.

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δικτύου με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας, μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι ομιλητές της Διημερίδας εμβάθυναν στα ζητήματα προστασίας και αξιοποίησης των αστικών και περιαστικών ποταμιών, προβάλλοντας επιτακτικά το δεδομένο της «κλιματικής κρίσης» ως παράγοντα συνεχούς εγρήγορσης και προληπτικών παρεμβάσεων, αλλά και αναδεικνύοντας ένα σημαντικό πλέγμα δράσεων και πολιτικών που μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι, με στόχο την ορθή διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και επιμέρους ζητήματα, σχετικά με τη συμβολή του ποταμού στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και τον αθλητισμό, την άσκηση και την ευζωία.

Καίριας σημασίας ήταν η παρουσίαση της Έκθεσης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σχετικά με τις δυνατότητες Ανάπτυξης των Παραποτάμιων Περιοχών, καθώς και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Ιδρυτής του Δικτύου, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων και τ. Βουλευτής, Μιχάλης Ταμήλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Δημήτρης Παπαστεργίου (μέσω βιντεοκλήσης), ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου και Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Μάρης, ο Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Κυριάκος Υάκινθος.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, στην εισαγωγική του ομιλία ως Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, αφού εξέφρασε την χαρά του για την πραγματοποίηση της διημερίδας στην όμορφη Ξάνθη, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη για την ζεστή φιλοξενία, σημείωσε την ικανοποίησή του για την δυνατότητα του Δικτύου να ανοίγει δρόμους και να αντιμετωπίζει δυσκολίες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ο κ. Ταγκαλέγκας ανέφερε την υπογραφή του Συμφώνου μεταξύ του Δικτύου, της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως ένα παράδειγμα αντιμετώπισης δυσκολιών και επίσπευσης των διαδικασιών, αναλύοντας τα επί μέρους σημεία της συμφωνίας με τον υπουργό κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό κ. Άμυρά, στεκόμενος κυρίως στην δυνατότητα της από κοινού χρηματοδότησης Δήμων, Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Συλλόγων, Σωματείων και Δικτύων με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση, ερευνών, δράσεων, πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, προγραμμάτων, με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε την αξία του Δικτύου ως εργαλείο ανάπτυξης και κατεύθυνε την συζήτηση και στο πλαίσιο αναζήτησης απαντήσεων στις προσκλήσεις τις κλιματικής κρίσης.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου