15/3/22

Ανησυχία για τα ακίνητα της Κρύας στη Λιβαδειά, όλες οι εξελίξεις, καταγγελίες και αποχωρήσεις στο Δ.Σ.

Έντονη είναι η κριτική προς την δημοτική αρχή του Δήμου Λεβαδέων και τον Δήμαρχο Γιάννη Ταγκαλέγκα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και από τους φορείς της πόλης σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των ακινήτων της Κρύας.

 

Σε «ναυάγιο» κατέληξε η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Χθες το βράδυ το θέμα των ακινήτων της Κρύας απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση από την ΕΤΑΔ ΑΕ να αλλάξει τις κλειδαριές στα ακίνητα της Κρύας απαιτώντας από το δήμο να αδειάσει τις εγκαταστάσεις η δημοτική αρχή πρότεινε την άρση της ομόφωνης απόφασης για την άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση και την υπογραφή μίσθωσης των κτιρίων από την εταιρεία ώστε να τα ακίνητα να παραμείνουν στη διαχείριση του δήμου και ακολούθως να συνεχιστεί η διεκδίκησή τους.

«Εμείς θέλουμε το κτήριο να το διαχειρίζεται ο Δήμος όπως γινόταν και πριν», είπε ο κ. Ταγκαλέγκας και πρόσθεσε: «Εμείς θα παραιτηθούμε της ομοφωνίας για παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος και θα συνταχθούμε με το νομικό πλαίσιο που υφίσταται» και «σε δεύτερο χρόνο θα συνεχίσουμε μια νομική διεκδίκηση που κάποια στιγμή θα τα φέρει εξ ολοκλήρου ιδιοκτησιακά στο Δήμο». 

Ολομέτωπα ήταν τα πυρά που δέχθηκε η δημοτική αρχή από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ενώ ο Δήμαρχος Λεβαδέων φωτογράφισε ως υπεύθυνη για τα τετελεσμένα στη διαπραγμάτευση της δωρεάν παραχώρησης, την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Εκτός από τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις έγινε και προσωπική επίθεση του Δημάρχου στην Γιώτα Πούλου, η κατάσταση έγινε εκρηκτική και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέληξε σε «ναυάγιο» με αποχωρήσεις και διακοπή, με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να καταγγέλλει το Δήμαρχο για «μπούλινγκ με σεξιστικές αναφορές» σε βάρος της δηλώνοντας παράλληλα ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Επί του θέματος η κ. Πούλου τασσόμενη υπέρ της δωρεάν παραχώρησης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Διαπιστώνουμε ότι η δημοτική αρχή είναι πολύ κατώτερη των αναγκών που έχει ο Δήμος για να πάει μπροστά και δυστυχώς τα ακίνητα της Κρύας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί η δημοτική αρχή να διεκδικήσει».

 Ευθύνες στον Δήμαρχο για την εγκατάλειψη του αιτήματος της δωρεάν παραχώρησης επέρριψε και ο Νώντας Κοτσικώνας λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μου προκαλεί εντύπωση η νέα στάση της δημοτικής αρχής να αποσύρει ουσιαστικά την στήριξη από τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις μας για την δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων». 

Επίσης με αφορμή την προσωπική επίθεση του Γ. Ταγκαλέγκα στη Γ. Πούλου σημείωσε: «Είμαστε υπέρ της σκληρής αντιπαράθεσης και κριτικής όμως ποτέ δεν φτάνουμε στο σημείο να θίξουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Έχει τεράστια ευθύνη ο Δήμαρχος που ξέφυγε η συνεδρίαση.»    

 Τέλος, ο Δημήτρης Καραμάνης κάλεσε τη δημοτική αρχή να παραμείνει στην αρχική θέση της ομοφωνίας για την δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων και να συνεχιστεί σε νέα βάση η διαπραγμάτευση επικαλούμενος αντίστοιχη παραχώρηση στο υπουργείο Πολιτισμού ακινήτου του πρώην ΕΟΤ στη Καστοριά, με τον δήμαρχο της Καστοριάς «να φτάνει μέχρι τον κ. Μητσοτάκη». 

Ωστόσο όπως είπε «αν δεν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα προτιμώ να τα νοικιάσει τα καταστήματα η ΕΤΑΔ αλλά να μείνουν στον Δήμο ο συνεδριακός χώρος και ο εκθεσιακός γιατί επί της ουσίας αυτά είναι που χρειαζόμαστε, πολιτιστικούς χώρους και όχι ταβέρνες».

 

Ε.Κ. Λιβαδειάς: Υπάρχει αδιαφορία από την δημοτική αρχή

Tο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες επισημαίνει: “Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου με έκπληξη και αγανάκτηση μάθαμε πως η ΕΤΑΔ άλλαξε τις υπάρχουσες κλειδαριές του Νερόμυλου, έχοντας ζητήσει προηγουμένως από το Δήμαρχο της Λιβαδειάς Γιάννη Ταγκαλέγκα να εκκενώσει το κτήριο. Είναι μια εξέλιξη την οποία φοβόμασταν ότι θα αντιμετωπίσουμε, εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Δημοτικής Αρχής που εδώ και 4 μήνες σιωπά”.

Και προσθέτει: “Από την ομόφωνη απόφαση 110/2020 του Δ.Σ. να διεκδικηθούν τα ακίνητα της Κρύας δωρεάν, ο Δήμαρχος διαπραγματευόταν να τα νοικιάσει από την ΕΤΑΔ με αντίτιμο 2.200€, χωρίς να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες της Λιβαδειάς.

Μετά από τις αντιδράσεις του ΕΚΛ και των 48 φορέων και συλλόγων της πόλης για δωρεάν παραχώρηση , στην εκδήλωση του ΕΚΛ στις 23 Ιουλίου 2021 στην Κρύα δήλωσε επί λέξει «θα βάλω τα στήθη μου μπροστά», ενώ συνέχισε και πάλι να διαπραγματεύεται ένα μικρότερο κατά 200 ευρώ ενοίκιο. Πάλι, λόγω της αντίδρασης του ΕΚΛ, των φορέων και της αντιπολίτευσης του Δήμου στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο στο Διοικητήριο στις 12 Οκτωβρίου, δεσμεύτηκε να διεκδικήσει νομικά την δωρεάν παραχώρηση αφού ψηφίστηκε ομόφωνα η κατάθεση  αιτήματος  για τη διεκδίκηση των Ακινήτων  αλλά και να κανονιστούν οι συναντήσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπου ο ίδιος σύστησε”.

Ακολούθως συμπληρώνει: “Από τότε μέχρι και σήμερα άκρα του τάφου σιωπή! Δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε ακούσει από τον ίδιο μέχρι σήμερα για την έκβαση των αιτήσεων, ενώ δεν έχουμε καμία ενημέρωση εδώ και 4 μήνες για τη συνάντηση που –δήθεν-  προγραμματίζει με τα Υπουργεία και την ΕΤΑΔ για να παραβρεθούμε με τη διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχε το ΕΚΛ, οι επικεφαλής των παρατάξεων  και Φορείς της πόλης”, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ο κ. Ταγκαλέγκας σε συνεντεύξεις του “έκανε επίθεση χαρακτηρίζοντας όσους υποστηρίζουν την ιδέα της νομικής διεκδίκησης ως «αιθεροβάμονες», ενώ ο ίδιος είχε δεσμευτεί  να την υλοποιήσει”.

“Το ΕΚΛ δεσμεύεται ότι παραμένει στο πλευρό των πολιτών της Λιβαδειάς, στηρίζει το κοινό ψήφισμα των Φορέων και θα πάρει σύντομα και νέες πρωτοβουλίες για να μην χαθούν τα Ακίνητα της Κρύας”, τονίζουν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Κώστας Κολιούσης και ο Γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: “Αυτό που μάλλον συμβαίνει με το Δήμαρχο και την αντιφατική συμπεριφορά του είναι πιθανώς οι αντικρουόμενες δεσμεύσεις του και η εξ αρχής θέλησή του να νοικιάσει το χώρο και όχι να τον διεκδικήσει, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα. Εάν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις όμως καλό θα είναι να διαλέξει στρατόπεδο και να συνταχθεί στο πλευρό των πολιτών της Λιβαδειάς και την ανάγκη τους να έχουν έναν πολιτιστικό χώρο, αντί να υπηρετεί το αφήγημα της κυβέρνησης και των δανειστών. Αυτούς τους πολίτες ορκίστηκε να υπηρετεί και όχι την κυβέρνηση και τους δανειστές”.

 

Για κρυφή ατζέντα κατηγορεί τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς.

“Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Με αυτήν την λαϊκή ρήση θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την στάση της Δημοτικής Αρχής ως προς την διεκδίκηση των ακινήτων της Κρύας, η οποία όλους αυτούς τους μήνες κωλυσιεργεί, δεν σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων (απόφαση 110/2020, επικαιροποίηση 12 Οκτωβρίου 2021) και δεν ενημερώνει τους δημότες διατηρώντας κρυφή ατζέντα”, τονίζει μεταξύ άλλων η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει “δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων της Κρύας στο Δήμο Λεβαδέων” ενώ παράλληλα καλεί την δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σεβαστεί τις αποφάσεις.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου