15/3/22

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από Φωκίδα: Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της Αυτοδιοίκησης

Οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών –βελτιώνοντας στην πράξη το παρόν και το μέλλον των κατοίκων– τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, κατά την επίσκεψή του στη Φωκίδα.


Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν η Ιτέα, όπου επιθεώρησε τον χώρο στην είσοδο της πόλης, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο της ανάπλασης που αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών –έπειτα από σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών– και αφορά στη διαμόρφωση πλατείας και πεζοδρόμου, καθώς στην αποκατάσταση και συντήρηση του οδικού δικτύου. Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας, κ. Γιώργο Δελμούζο, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Φωκίδας, κ. Γιάννη Μπούγα, ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και συνομίλησε με κατοίκους, αλλά και επαγγελματίες.

Επόμενος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν η Άμφισσα, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων και της Αυτοδιοίκησης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, κ. Γιώργος Δελμούζος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Φωκίδας, κ. Γιάννης Μπούγας.

Ξεχωριστή μνεία έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στις σημειακές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με αιχμή την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Με τον νέο εκλογικό νόμο –με τον οποίο καταργήθηκε η “a la carte” απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρουμε την Κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση– προκειμένου να μην ξαναδούμε φαινόμενα με εκλεγμένους τοπικούς άρχοντας να βρίσκονται σε “ομηρεία” και να αδυνατούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους δημότες τους». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», που αναμένεται από το Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα, για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών και δήμων. «Ο σχετικός διάλογος έχει ήδη εκκινήσει. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης με νέες, ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθώς και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, αλλά και της λογοδοσίας, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και παντός είδους ανευθυνοϋπεύθυνων», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας το στίγμα των παρεμβάσεων που προωθούνται.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα και στον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών. «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος της Αυτοδιοίκησης», επισήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τον δήμο Δελφών, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου