22/3/22

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή στην Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός με αφορμή τη διεξαγωγή του 8ου Φόρουμ για τη Συνοχή στην Ευρώπη, στις 17 και 18 Μαρτίου 2022. 


Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών του Συνεδρίου, ήταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Den Lyen, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων (αρμόδια για το ΕΣΠΑ) Elisa Ferreira, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ τονίστηκε πως οι πολιτικές Συνοχής αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ιδιαιτέρως μάλιστα, με φόντο την πανδημία και μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όλα τα παραπάνω αποτελούν προκλήσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί η συντονισμένη ανάπτυξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 και EU Recovery Fund (Ταμείο Ανάκαμψης), με τρόπο που να δημιουργήσει συνέργειες και να αποφύγει κενά και αλληλοεπικαλύψεις στις δράσεις.

Στο πλαίσιο συναντήσεων και επαφών του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Επίτροπο Elisa Ferreira και να πραγματοποιήσει τεχνική σύσκεψη με την ομάδα εργασίας για θέματα που αφορούν στο νέο ενισχυμένο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2021-2027. 

Επιπλέον, πραγματοποίησε συνάντηση με την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη με αφορμή τόσο το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όσο και την προοπτική συνεργασίας για την υιοθέτηση νέων  καλών ευρωπαϊκών πρακτικών για θέματα της Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Με το πέρας της επίσκεψής του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε: “Σε αυτές τις δύο μέρες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, είχα την ευκαιρία να γίνω κοινωνός όλων των σύγχρονων τάσεων και προκλήσεων για τους διαρθρωτικούς πόρους, το Ταμείο Ανάκαμψης και όλες εκείνες τις πολιτικές που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. 

Φυσικά, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Ουκρανία, όπου η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση δοκιμάζει όχι μόνο τον Ουκρανικό λαό, αλλά και τις δυνάμεις, την ετοιμότητα και κυρίως το αξιακό σύστημα της Ευρώπης”.

Και πρόσθεσε: “Ευχαριστώ την Επίτροπο Συνοχής Elisa Ferreira για την παραγωγική επαφή με την ίδια και την ομάδα της, αλλά και τη φίλη Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, για τη στοχευμένη ατζέντα συνεργασίας που οικοδομούμε πάνω στα σύγχρονα διακυβεύματα για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  υπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών, δίχως όμως να αποπροσανατολίζεται από την εξωστρέφεια και τη στρατηγική ματιά στο μέλλον και τις προκλήσεις του”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου