29/3/22

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε στη Βοιωτία η 25η Μαρτίου

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε στη Βοιωτία η επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Μετά από δύο χρόνια μη διεξαγωγής των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, λόγω της πανδημίας, πλήθος κόσμου, χειροκρότησε  τη μαθητιώσα νεολαία και τον στρατό.

Στη Λιβαδειά η παρέλαση ξεκίνησε με γυναίκες και άνδρες με παραδοσιακές φορεσιές που κρατούσαν  το Σταυρό που φυλάσσεται στο Ναό της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο ορκίστηκαν ο Αθανάσιος Διάκος και τα παλικάρια του.

Πριν την παρέλαση τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων 

Στα μηνύματα των επισήμων κυριάρχησε η ευχή για ομόνοια και ενότητα ενώ σχολιάστηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλη την Ευρώπη.

“Με αφορμή τον διπλό εορτασμό εύχομαι σε όλους υγεία αισιοδοξία και σε μια συγκυρία επηρεασμένη από πολλές αρνητικές παραμέτρους να βρούμε την δύναμη να προχωρήσουμε. Το μήνυμα της επετείου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μας λέει πολλά να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για να μας τα παραδώσουν και να μας κρατήσουν ελευθέρους για να υπάρχουμε στο μέλλον. Χρόνια πολλά ευλογημένα υγιεινά και αισιόδοξα”, τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας ο οποίος αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας.

“Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας πρέπει να αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας. Εμπνευσμένοι από τους αγώνες και τις θυσίες τους, δίνουμε συγχρόνως ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή και οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, πιστοί όπως πάντα στην ιδέα της ειρήνης”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου σημείωσε: “Δύο αιώνες μετά η Εθνική Κυριαρχία, η Ασφάλεια και το Διεθνές Δίκαιο απειλούνται. Ο πόλεμος συγκλονίζει πάλι την Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αξιών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης!

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι η ισχυρή στιγμή μνήμης και υπενθύμισης για τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού όταν δίνει μάχες, ακόμη και άνισες, με ομοψυχία!

Οι δεσμοί με το ιστορικό μας παρελθόν ισχυροποιούν την πολιτισμική μας ταυτότητα και δυναμώνουν το βηματισμό μας προς το μέλλον και την εξέλιξη!

Η σημερινή Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, γιατί μόνο αυτά ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη φύση και τον πολιτισμό!”.

Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης επεσήμανε: “Η σκέψη όλων μας είναι στην δοκιμαζόμενη ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας, ευχόμενοι ότι σύντομα οι αξίες της Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της Ανθρώπινης Ζωής θα κυριαρχήσουν και ο εφιάλτης που βιώνουν θα αποτελέσει παρελθόν, ώστε οι ομογενείς μας να συνεχίσουν την ιστορική τους παρουσία, στον τόπο που συνέβαλε να ωριμάσει η σκέψη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. ​

Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας επιβάλλει να αναστοχαστούμε τις παρακαταθήκες των προγόνων μας, με βάση τις οποίες πρέπει να ατενισουμε το μέλλον, υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα αγαθά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Και να θυμόμαστε ότι ο πιο κρίσιμος παράγοντας της εθνικής ισχύος είναι η ενότητα μας”. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά τόνισε σχετικά: “Η 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνικό λαό. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ως μέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, στέλνει σε όλο τον κόσμο την χαρμόσυνη είδηση της λύτρωσης. Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής  στους  επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του έθνους μας οι οποίοι  με τους αγώνες και τις θυσίες τους μας έδωσαν την δυνατότητα να γίνουμε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.  Η Επανάσταση του 1821 ήταν το πρώτο βήμα για την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους το οποίο δύο αιώνες μετά, έχει εξελιχθεί σε ένα δυνατό Ευρωπαϊκό έθνος. Το μήνυμα αυτής της ημέρας είναι διαχρονικό και είναι η εθνική ομοψυχία. Η Ενότητα των Ελλήνων είναι ο μόνος δρόμος για την κοινωνική ευημερία. Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμάμε την ιστορία μας για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο”.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας επεσήμανε: “ Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων του 1821 ενάντια στον οθωμανικό ζυγό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, οριοθετώντας την έναρξή της. Ο "Θούριος" του Ρήγα Φεραίου χάραξε στις καρδιές των Ελλήνων, την ιαχή «Ελευθερία ή Θάνατος», και ο “Ακάθιστος Ύμνος” γέμισε πίστη τις καρδιές τους, πλάθοντας το όραμα της δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ο δρόμος της επανάστασης ήταν προδιαγεγραμμένος και καθορίστηκε από το διαβαλκανικό προσκλητήριο του Ρήγα Φεραίου και την ακλόνητη προσήλωση των κληρικών, μοναχών και πιστών.  

Ο Ελληνισμός είτε θα αναδεικνυόταν ξανά, είτε θα έσβηνε για πάντα. Κι αυτός ο νικηφόρος αγώνας για Ανεξαρτησία και Αυτοδιάθεση του Ελληνικού Λαού θα είναι πάντοτε πηγή έμπνευσης για όλους μας, ώστε με ομοψυχία και αλληλεγγύη να αγωνιζόμαστε για μία Ελλάδα, που απαντά στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής, πορευόμενη με τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης”. 

Για το μήνυμα της ημέρας μίλησε και ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Βοιωτίας της Ν.Δ. Κώστας Πάτρας.


ΘΗΒΑ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Θήβα. Το πρωί τελέσθηκε η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Θηβών και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμώντας την εθνική επέτειο μνήμης και τιμής του Προσφυγικού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε έπαρση σημαίας της ιστορικής επετείου από τον Δήμαρχο Θηβαίων.

Μετά την επίσημη δοξολογία, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Ναού.

Εκ μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Ανασταστίου είπε: “Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλής γιορτής για το ελληνικό έθνος, με ιστορική και θρησκευτική σημασία. Η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα ελπίδας, ενότητας και πίστης. Τιμούμε και γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, την αναγέννηση του ελληνικού έθνους και την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε εν μέσω υγειονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, διατηρείται επίκαιρο το παράδειγμα του αγώνα των ηρώων του 1821. Δίνουμε τις μάχες της δικής μας εποχής, έχοντας ως «πυξίδα» τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και η Ελλάδα μας, παρά τις δυσκολίες, υψώνει το ανάστημά της, ξεπερνάει τα εμπόδια και στέκεται αγέρωχη.

Τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας και πασχίζουμε για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας”.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών από τα σχολεία της Θήβας, συλλόγους και τμήματα του Στρατού, εκπέμποντας μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας και αισιοδοξίας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τους μελωδικούς ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της ΔΗΚΕΘ.


ΦΩΤΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑ









ΦΩΤΟ ΘΗΒΑ






ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου