2/2/22

Οι τρείς Ιεράρχες

Γράφει η Λαογράφος Ντίνα Μήτσου - Παπαλάμπρου

Οι τρεις Ιεράρχες ( γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου) βοήθησαν να αντισταθεί η θρησκεία μας στους εχθρούς της και αυτό το κατόρθωσαν γιατί είχαν μορφωθεί ιδιαίτερα με την ελληνική παιδεία των προγόνων μας.  

  Πήραν τη διδασκαλία Του Χριστού  και έκαναν τον ωραιότερο ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Στα πρόσωπα των τριών ιεραρχών συναντάται η θρησκεία Του Χριστού και το πνεύμα του ελληνισμού. Αισθανόμαστε Έλληνες γιατί το πνεύμα των προγόνων μας γίνεται φάρος που φωτίζει την οικουμένη και αυτό το φως ενώθηκε με Τον Χριστό και  το Ευαγγέλιο. Μας δίδαξαν έτσι το μέτρο της εκτίμησης για τα προγονικά έργα και τα Χριστιανικά. Μας δίδαξαν ότι τίποτα δεν πρέπει να περιφρονούμε αλλά να παίρνουμε από το κάθε τι ό,τι μας είναι αναγκαίο,  όπως η σοφία των αρχαίων και η αγάπη Του Ιησού του Ναζωραίου. 

  Τους τρεις Ιεράρχες  τους παρομοιάζουμε με κηπουρούς που καθαρίζουν τις τριανταφυλλιές από τα αγκάθια και αφήνουν τα τριαντάφυλλα, όπως οι μελισσοκόμοι έχουν τον τρόπο να παίρνουν το μέλι χωρίς να τους τσιμπήσουν οι μέλισσες. 

  Το έργο που άφησαν πολύ μεγάλο. Ο Βασίλειος έφτιαξε πτωχοκομεία, νοσοκομεία, σχολεία. Αντιστάθηκε στον αυτοκράτορα, δεν τον φοβήθηκε και δήλωσε πως είναι έτοιμος να πεθάνει για να είναι κοντά στον Χριστό. Τι να πούμε για τη στάση του Γρηγορίου και του Χρυσόστομου; Τι μεγαλείο ψυχής έδειξαν μπροστά στους εχθρούς! Τι υπέροχη αντίσταση ήταν αυτή που δε δείλιασαν ούτε μια στιγμή! 

  Εδώ αξίζουν τον σεβασμό μας και οι μητέρες τους που τους έδωσαν τέλεια ανατροφή. Αυτές οι μητέρες είναι διαχρονικό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες. Ο Ιερός Αυγουστίνος έλεγε  δώστε μου άξιες μάνες και θα διορθώσω τον κόσμο. 

  Ας γίνουν οι τρεις Ιεράρχες πυξίδα και να οδηγούν τα παιδιά μας στις στράτες των χωριών, στους δρόμους, των πόλεων, στις λεωφόρους του κόσμου. Να τα φωτίζουν με το παράδειγμά τους , την πίστη, τη σοφία και το θάρρος τους. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου