1/2/22

Πανελλαδική Μέρα δράσης για την Υγεία

Με συγκέντρωση στην είσοδο του Γ.Ν. Λιβαδειάς και στάση εργασίας (12:30 – 13:30) συμμετείχε σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου στην Πανελλαδική Μέρα Δράση για την Υγεία ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς.


“Σε  όλο  αυτό το διάστημα οι υγειονομικοί  του Γ. Ν. Λιβαδειάς έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο ως επαγγελματίες υγείας. Εδώ και δύο χρόνια, δουλεύουμε χωρίς άδειες και ρεπό, βάζοντας  όλες μας τις δυνάμεις να περιθάλψουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους ασθενείς μας. Βιώνουμε τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς μας και βρισκόμαστε στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης”, τονίζουν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου η Πρόεδρος Δήμητρα Μακρή και η Γραμματέας Ευαγγελία Κλάδου.

Και προσθέτουν: “Όλοι οι υγειονομικοί συνάδελφοι στήριξαν την δημιουργία των νέων τμημάτων  α) Covid-19, β) Τμήμα Διαλογής, γ) Εμβολιαστικά Κέντρα Johnson , Pfizer, Moderna  και  κατ΄ οίκον εμβολιασμό, (κάτι που αποτελεί αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), ενώ ταυτόχρονα υποστήριξαν και τα οργανικά τους τμήματα”.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν τον τελευταίο χρόνο στο σύνολο των 20 εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν κανείς δεν αντικαταστάθηκε, ενώ από τους 31 που τέθηκαν σε αναστολή μόλις το 1/5 αυτών αντικαταστάθηκε.

“Στο ακτινολογικό εργαστήριο έχουμε μόνο 2 Ιατρούς και είναι αδύνατη η μηνιαία κάλυψη του τμήματος παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτών, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο καθώς 1 Ιατρός θα συνταξιοδοτηθεί!!

Ο αξονικός τομογράφος δεν έχει  Ιατρό για πάνω από 6 μήνες!

Οι Ιατροί της ΜΤΝ, 3 στο σύνολο καλούνται να καλύψουν και την Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν. Άμφισσας, ως μετακινούμενοι, με αποτέλεσμα τόσο οι νεφροπαθείς του Γ.Ν. Λιβαδειάς όσο και του Γ.Ν. Άμφισσας  να εκτίθενται σε πιθανό κίνδυνο!

Οι αναισθησιολόγοι 3 το σύνολο καλύπτουν όλο τον μήνα με εφημερίες!!! Αυτό επιφέρει, εύλογα, μη εκτέλεση τακτικών χειρουργείων!”, επισημαίνουν.

Και συμπληρώνουν: “Από 01-02-2022 νέα αναστολή σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση! Στις 31-03-2022 λήγουν όλες οι συμβάσεις επικουρικών – ΣΟΧ-ΙΔΟΧ  περίπου 75 συναδέλφων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την λειτουργία του Νοσοκομείου! Ενδεικτικό είναι ότι πολλά τμήματα στελεχώνονται με πάνω από 50% με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας (πχ Αποθήκες, πληροφορική, προμήθειες, ΤΕΠ, COVID, φύλαξη, καθαριότητα, τραπεζοκόμες κλπ)”.

Το τελευταίο διάστημα, όπως λένε χαρακτηριστικά βιώνουν και τα αποτελέσματα “της  επικίνδυνης και αντιεπιστημονικής οδηγίας του να επιστρέφει ο εργαζόμενος που νοσεί στην  δουλειά στις 5 μέρες».

Ακολούθως μεταξύ άλλων επισημαίουν: “Με δεδομένη την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών, τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεις και υγειονομικούς εξουθενωμένους να τρέχουν και να μη φτάνουν, οι παροχές υγείας προς τους πολίτες θα είναι όχι μόνο υποβαθμισμένες αλλά θα βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία τους. Θα εξαναγκάζονται όλο και περισσότερο να πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι έχουν, για να βρουν τη υγεία τους”.

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι “απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους” και κάνουν γνωστό οτι διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρση των αναστολών εργασίας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Τέλος λένε “όχι στις ΣΔΙΤ, καταργήσεις νοσοκομείων και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου